Sport o víkendu: V Pardubicích probíhá první turnaj EHT, hokejisté z Evropy bojují o Soči

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český hokej vstupuje do sezony, která bude mít dva vrcholy. Tím hlavním jsou pochopitelně Zimní olympijské hry v Soči, kde se bude chtít národní tým omluvit svým příznivcům za nevydařené vystoupení z Vancouveru 2010. V květnu je pak v běloruském Minsku na programu každoroční mistrovství světa.



První reprezentační akcí jsou, jak je v olympijských sezonách pravidlem, České hokejové hry. Ty tentokrát narozdíl od Brna hostí Pardubice a místo sklonku dubna se začíná už na přelomu srpna a září. Vzhledem k tomu, že letos se žádná výluka NHL nekoná, účastní se jich výhradně hráči z Evropy.

Do prvního turnaje navíc reprezentační tým naskakuje ještě před startem soutěžní sezony. "Mně je to víceméně jedno. Jde spíše o diváky. Ti si určitě chtějí užít léto, a tak je možné, že na hokej zatím nepřijdou," poznamenal k otázce termínu úvodního klání série Euro Hockey Tour Zbyněk Irgl. 

Právě Irgl je společně s navrátilcem do Evropy Romanem Červenkou či Jiřím Novotným jedním z hlavních adeptů na olympijskou nominaci z hokejistů působících na starém kontinentě. Loni byl i přes mrzkou produktivitu týmu v EHT (16 branek za 12 zápasů) statisticky nejlepším hráčem.

Trenér Alois Hadamczik ovšem z Evropanů počítá nejvíce s Červenkou. "Během svého účinkování v Evropě dokazoval, že je velký hráč a umí dát gól. Vrátil se z NHL do dobrého týmu. Pokud bude zdravý, je to adept na Soči," jasně naznačil Hadamczik.

Podle něj je ale šance pro hráče mimo NHL i tak poměrně velká. Na předchozí světový šampionát ve Švédsku totiž povolal celou řadu borců ze zámoří, ti ho ovšem až na výjimky zklamali. Evropští hráči naopak odvedli svůj standard. "Na mistrovství světa nás hráči z Evropy nezklamali. Posily z NHL se neprojevily tím, že by dávaly víc gólů," shrnul jasně svůj postoj k nominaci. Velkou neznámou je také start Jaromíra Jágra, který před prohlásil, že letošní sezóna je pravděpodobně jeho poslední v NHL a o účasti v Soči zatím moc mluvit nechce. 

Český tým na EHT obhajuje loňské druhé místo. Do turnaje však vstoupil poměrně hladkou prohrou s Finskem 1:3 a o víkendu tak v duelech se Švédskem (sobota) a Ruskem (neděle) bude mít co napravovat. "Každý samozřejmě ví, že je olympijská sezona. Jakmile přijde pozvánka do reprezentace, je potřeba předvést co nejlepší výkon. To je jediné, co může člověk udělat," má jasno brankář Jakub Kovář. I on jistě potichu doufá, že se na něj usměje nominační štěstěna.

Z víkendového sportovního programu


Sobota 31. srpna 

  • Pardubice: České hokejové hry: Česko – Švédsko (17:00). 
  • Různá místa: hokejová European Trophy – Jižní divize: Chomutov – Jyväskylä (17:30). Východní divize: Pardubice - Tappara Tampere (18:00, ve Vrchlabí). 


Neděle 1. září 

  • Pardubice: České hokejové hry: Česko – Rusko (17:00). 
  • Různá místa: hokejová European Trop – Jižní divize: Sparta - KalPa Kuopio (17:00). Východní divize: Liberec - TPS Turku (17:00).

Foto: Eduard Erben

líbil se ti článek?