Oheň zapálili mladí sportovci, Čechy přivedl Koukal

Londýn 2012
Londýn 2012
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Velkolepá barevná show pod taktovkou oscarového režiséra Dannyho Boyla konečně zahájila sportovní svátek, na který netrpělivě čekal celý svět. Čeští sportovci nakráčeli při defilé účastníků na plochu ve outfitech s holínkami, vedl je s vlajkou badmintonista Petr Koukal.

„Byl to obrovský zážitek, jsou to momenty, kvůli kterým sport dělám,“ říkal nadšeně Koukal. Právě během slavnostního zahájení si splnil obrovský sen – když mu před dvěma lety diagnostikovali rakovinu, vůbec nemohl tušit, že v červenci 2012 povede výpravu jako vlajkonoš. „Je to happyend, uzavření příběhu mého uzdravení,“ usmál se šťastný Koukal.

FOTOGRAFIE Z LONDÝNA

Zatímco o tom, kdo ponese vlajky jednotlivých výprav, bylo jasno předem, do poslední chvíle nikdo netušil, kdo zažehne olympijský oheň. Steve Redgrave? Roger Bannister? David Beckham? Omyl, žádná sportovní celebrita, ale sedm sportovních nadějí. Sympatické gesto.

Celá zahajovací show trvala přes tři a půl hodiny a Boyle diváky postupně provedl přes stylizovaný anglický venkov s ovcemi, zelenými kopci a domečky až do průmyslového města s kouřícími komíny, které přímo na ploše vytavilo olympijské kruhy. Tvůrce pojal úvodní ceremoniál částečně jako působivý exkurz do britské historie.

Boyle se nezapřel ani coby filmový režisér, populárního Mr. Beana Rowana Atkinsona coby „klávesistu“ obsadil do připomínky slavných Chariots of Fire, britskou královnu, která přímo na stadionu hry zahájila, postavil na filmovém plátně po bok Jamese Bonda Daniela Craiga, objevila se i krátká reminiscence na jeho kultovní hit Trainspotting. Nescházela pochopitelně ani nejúspěšnější britská spisovatelka současnosti J. K. Rowlingová, která předčítala – a na ploše se objevil i „její“ lord Voldemort z populární série Harry Potter.

Na závěr show, která stála 900 milionů korun, zazpíval Paul McCartney. V hledišti stadionu přihlíželo 65 tisíc diváků včetně plejády osobností v čele s královnou Alžbětou II., britským premiérem Davidem Cameronema dalšími. Nechyběl ani český prezident Václav Klaus.

foto: www.london2012.com

líbil se ti článek?