Triatlonová tour pro děti vzbudila vlnu solidarity

Fair Play
Fair Play
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Přes dva tisíce dětí po celém Česku závodilo v sérii závodů triatlonové tour za myšlenku „vzepřít se osudu“. Tu do závodu vnesl svým neobyčejným životním příběhem jeho organizátor, Tomáš Slavata. Finále se uskuteční v Praze Butovicích 8. září.

Slavata se snaží svým příběhem a příkladem motivovat dospělé i děti kolem sebe. Vychoval dvě děti z dětského domova a je nositelem několika ocenění včetně toho od Mezinárodního olympijského výboru. V triatlonové sérii dostane svou šanci každé dítě, ať už z běžné rodiny, nebo z dětského domova. 

„Do tohoto projektu jsem se pustil proto, že jsem do něj chtěl vložit svůj příběh a jeden životní moment, který mě zachránil od ulice. Byl to moment, kdy jsem pochopil, že ve sportu mohu najít únik před starostmi, které pocházely z dospělého světa a z nefunkční rodiny. To samé jsem chtěl ukázat i klukům, které jsem vychovával, a rád bych dal tenhle pocit naděje v lepší zítřek i všem ostatním dětem, které to potřebují,“ vysvětluje Slavata svou motivaci k organizování závodů. 

Zdůrazňuje, že mu nejde o to, uspořádat profesionální závody, ale spojit děti z různých světů a ukázat jim další možnou cestu a naučit je vzájemnému pochopení. Motivací pro dětí jsou i kola, o než soutěží. „Celkem se za poslední tři ročníky rozdalo na pět set kol, což je pro mne úžasné a při představě tolika šťastných dětí je to super. Museli dokázat, že si to skutečně zaslouží,“ zdůrazňuje Slavata. 

Děti se také učí zásadám fair play. „Krásné sportovní chování předvedl například vítěz jednoho ze závodů Jakub Heidrich, když se vzdal vyhraného kola ve prospěch svého o stupeň slabšího soupeře. Velmi hezky se zachovala i trojice dívek ze stupňů vítězů, které se rozhodly svou výhru věnovat méně úspěšné dětské závodnici, která utrpěla pád na trati,“ vypočítává příklady Tomáš Slavata. Děti se osobně mohly setkat také s triatlonisty Filipem Ospalým, Přemyslem Švarcem nebo Petrem Vabrouškem.

líbil se ti článek?