Snad úspěch zopakujeme na mistrovsví Evropy, věří rozehrávačka Holešinská

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Poslední vteřina se rozplynula, na světelné tabuli zářil stav 67:61 a ruce českých basketbalistek letěly nad hlavu. To, co se možná před začátkem Evropského olympijského festivalu mládeže zdálo jako utopie, se v pátek vpodvečer stalo realitou. Mladý tým do 16 let zajistil Česku jedinou zlatou medaili z letošních her. „Na mezinárodní úrovni je to určitě jeden z mých největších úspěchů,“ přiznal spokojený kouč Richard Fousek.

Čtrnácti body se na vítězství podílela rozehrávačka Petra Holešinská. „Byl to skvělý pocit, když jsme na konci poslouchaly českou hymnu,“ radovala se.

Při posledním time-outu vedly Češky o šest bodů. „Hlavně jsem hráčkám kladl na srdce, aby nedostaly trojku a už to dohrály,“ prohlásil trenér Fousek, který působí jako šéftrenér mládeže Frisco Brno.

Turnaj přitom nezačal pro Češky dobře – na úvod skupiny prohrály s Ruskami. „Nebyli jsme v optimálním tempu, den předtím jsme ještě hráli přípravu s Nizozemskem. Ale pak se to zlepšovalo,“ řekl Fousek.

Přišly výhry nad Slovenkami a Nizozemkami – oba zápasy byly o holé přežití, protože druhá porážka ve skupině by pro Češky znamenala, že na medaili mohou zapomenout. V semifinále pak zdolaly vítěze druhé skupiny z Maďarska a pak už přišla zlatá tečka.

Fouska překvapilo, jak děvčata byla psychicky odolná. „Je to neskutečně dobrá parta, která se umí zakousnout a nepřipustí žádný větší problémy. Za svou trenérskou kariéru jsem asi podobný kolektiv nezažil,“ přiznává kouč. „Holky jsou takové buldočí typy, pracují, bojují a to přináší ovoce.“

Už na začátku srpna čeká děvčata mistrovství Evropy ve Varně. „Jsem zvědav, jak holky turnaj zvládnou. Přece jen není typické mít dva takové vrcholy tak těsně za sebou,“ dodal kouč. „Doufám, že úspěch z Utrechtu zopakujeme,“ usmála se rozehrávačka Holešinská.


líbil se ti článek?