Stříbrný kajakář Hradilek se uklidňoval psaním deníčku

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Medailová radost měla včera v Londýně konečně i českou příchuť. Zasloužil se o ni kajakář <strong>Vavřinec Hradilek</strong>, který ve slalomu vybojoval stříbrnou medaili.<em> „Když jsem dřív sledoval olympijské závody v televizi, přemýšlel jsem, jak bych asi reagoval já, kdybych udělal medaili. A teď ta chvíle přišla...“</em> rozplýval se po závodě český hrdina, kterému všichni říkají Vávra.

V desetičlenném finále jel jako třetí - v semifinále byl totiž až osmý - a skvělou jízdou dal soupeřům najevo, že to s útokem na stupně vítězů myslí naprosto vážně. A jak se pomalu blížil konec závodu, medaile se zhmotňovala stále víc. Když ho suverénní jízdou trumfnul později zlatý Ital Molmenti, šlo o to, aby zbylí dva závodníci na startu nebyli rychlejší než Hradilek. A nebyli. Ani Polák Polaczyk ani Slovinec Kauzer svou jízdu nezvládli. „Ráno jsem byl hrozně nervózní a uklidnil jsem se psaním deníčku. Na startu pak byla nervozita přesně v té správné úrovni,“ usmíval se první český medailista v LOH v Londýně.

Roli favorita na medaili nadále potvrzuje skifař Ondřej Synek. Do pátečního finále postoupil v nejlepším čase, před vítězem druhé semifinálové skupiny a svým největším rivalem Drysdalem z Nového Zélandu měl náskok půldruhé vteřiny. Ze hry naopak vypadl obhájce olympijského zlata Nor Tufte.

Za vysněnou medailí míří i tenistka Petra Kvitová, která už je mezi osmi nejlepšími. V boji o čtvrtfinále vypráskala Italku Pennettaovou po setech 6:3 a 6:0 a v příštím kole narazí na Rusku Kirilenkovou. „Byl to můj typický tenis, do každého míče jsem šla naplno, dobře jsem se hýbala,“ řekla Petra. Nejdelší duel olympijské historie sehráli v deblu Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem, po 4 hodinách a 21 minutách ale ve 2. kole padli. V dohrávaném třetím setu je Brazilci Melo a Soares porazili 24:22.

Přestože začaly mdle a prohrávaly už 0:10, připsaly si basketbalistky první výhru. Chorvatsko zdolaly 89:70, přestože do poslední čtvrtiny šly s mankem tří bodů. Češky se tak výrazně přiblížily postupu.

Jachtařka Veronika Fenclová je v kategorii Laser Radial nadále průběžně osmá, střelkyně Lenka Marušková byla v disciplíně libovolná pistole na 25 metrů třináctá. V beachvolejbalu prohrál český pár Lenka HáječkováHana Klapalová s brazilskými mistryněmi světa Larissou a Julianou 0:2 na sety. Ze skupiny A nejspíš půjdou do předkola play off.

líbil se ti článek?