Olympijský vítěz z Mexika Jan Kůrka slaví 70. narozeniny

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ač je to neuvěřitelné, zlatý střelec z Mexika Jan Kůrka slaví v těchto dnech už 70. narozeniny. Slavný plzeňský sportovec je stále aktivní v čele proslulé střelnice v Lobzích a je ředitelem prestižní Velké ceny osvobození.

Mexiko, 12 mistrovských titulů, medaile z mistrovství Evropy

Zlatý olympijský medailista z letních her v Mexiku v roce 1968, trojnásobný bronzový medailista z mistrovství Evropy v roce 1969 a dvanáctinásobný mistr republiky. Výčet úspěchů Jana Kůrky je úctyhodný.

V Dukle Plzeň střílel z kulových zbraní různé disciplíny, standardní i libovolnou malorážku, velkorážní terčovnici. Od roku 1965 i na mistrovstvích světa a Evropy.

Jeho nejlepším výsledkem bylo šesté místo z mistrovství Evropy 1965 ve střelbě z libovolné malorážky vstoje. Až přišly Hry XIX. olympiády 1968 v Mexiku a jeho první vystoupení ve střelbě libovolnou malorážkou 60 ran vleže na 50 m. Kůrka osvědčil klid a dobré soustředění a po šesté sérii už si byl jistý dobrým výsledkem: „Byl jsem přesvědčen, že jsem nastřílel 596 bodů, dvakrát jsem dal určitě devítku, u dvou střel jsem si nebyl jistý. Zapisovatel měl sice poznačeno jen 591 bodů, ale to se přece musí spravit při kalibrované kontrole.“ Spravilo a těch bodů bylo nakonec 598, což byl nový olympijský a světový rekord.

Stejného výkonu dosáhl i Maďar Lászlo Hammerl, ale ten jednu ze svých devítek trefil v poslední položce. Výsledek byl naprosto nečekaný – první zlatá olympijská medaile pro střelce z Československa. Rozrušení z úspěchu bylo takové, že v dalších disciplínách už na světovou špičku nestačil, ve střelbě velkorážní terčovnicí skončil na 12. příčce, ve střelbě libovolnou malorážkou 3 x 40 ran ze tří poloh se propadl na 29. místo. Následující rok se z mistrovství Evropy vrátil ověnčen třemi bronzovými medailemi ze soutěží družstev ve střelbě z libovolné malorážky vleže a 3 x 40 ran a z velkorážní terčovnice.

V soutěži jednotlivců si v libovolné malorážce vleže vystřílel šesté místo. Startoval ještě na dalších mezinárodních soutěžích. 

Spoluzakladatel Českého klubu olympioniků

Po ukončení závodnické kariéry se stal trenérem a funkcionářem Armádního střediska vrcholového sportu Dukla Plzeň. Honza Kůrka je zakládajícím členem Českého klubu olympioniků, dva roky byl jeho předsedou. Je individuálním členem Pléna ČOV.


líbil se ti článek?