Ondřej Synek: Stříbrné srdce bojovníka

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Hezky tiše, v poklidu, jakoby se vůbec nic nestalo. Tak vypadal příjezd skifaře Ondřeje Synka který ve včerejším závodě vybojoval stříbrnou medaili, do Českého domu.

Když vystoupil z auta před hlavním vchodem s plachým úsměvem, nikdo by v něm nehledal hrdinu dne. Až hlouček fanoušků, který ho vzápětí obstoupil, dával znát, že se přijel někdo výjimečný.

Teprve povzbuzený skandováním „Medaile, medaile!“ pomalu vytáhl z kapsy zářivou stříbrnou placku, za kterou byl odměněn bouřlivým potleskem. V té chvíli vytasil svůj stejně zářivý úsměv od ucha k uchu. Trpělivě se fotil se všemi příznivci několik minut, až poté ho hlouček nadšenců nechal vstoupit do Českého domu.

Ujít pár metrů mu zabralo dlouhé minuty, na každém kroku ho zastavovali další a další fanoušci, kterým se sympatický skifař podepisoval a fotil se. Na chvíli se zastavil na horním balkónu, aby pořádně nasál atmosféru Českého domu.

„Chtěl jsem samozřejmě zlato, ale žádné zklamání z druhého místa necítím. Jsem šťastný, každá medaile se počítá,“ radoval se Ondřej, jenž dorazil v šedém tričku dobrovolníků. To bylo na obou stranách popsané jmény a na hrudi se vyjímal obrovský nápis „Ondro, jsme s Tebou, dobrovolníci!“

„Tohle speciální tričko mi před závodem poslali dobrovolníci z Českého domu přímo na sportoviště. Je mezi nimi i můj kamarád Honza Bartůněk, tohle je určitě jeho práce. Strašně se mi líbí,“ ocenil originální nápad Ondřej, který stejně tak kvitoval i dům otevřený pro fanoušky. „Už se ke mě doneslo, jak mi tady fanoušci fandili. Těším se, až uvidím záznam. Doufám, jen že jsem je přeci jen nezklamal,“ chvíli přemítal Synek.

Při slavnostním díkůvzdání s představiteli Českého olympijského výboru a jeho partnery v Českém domě stříbrného medailistu rozesmálo, když se herečka a moderátorka Zuzana Stivínová chopila mikrofonu a poté se všemi hosty zanotovala známou českou píseň Ach synku, synku. Ondřej zpíval statečně s ní. Poté se postavil za výčep v typické sládkovské čepičce a začal hostům čepovat plzeňské pivo.

A pak Ondřeje dostali na hlavním pódiu pro sebe jen fanoušci. Nabitá hala Českého domu ho přivítala bouřlivým aplausem. Pouze u ovací však nezůstalo. Ondřej je známý svou zálibou v hamburgrech, proto když jako odměnu dostal i speciální obří pětikilový hamburger, jehož výroba zabrala více než tři hodiny, bylo jasné, co bude stříbrný hrdina po celý zbytek večera (a možná ještě déle) dělat.

líbil se ti článek?