Mirka Knapková: Se zlatou medailí do sprchy

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český dům včera zažil další medailovou smršť. A to hned dvojnásobnou. Nejprve do fanouškovského kotle dorazila střelkyně Adéla Sýkorová, která vybojovala senzační bronzovou medaili ve sportovní malorážce. Ani ona sama takový úspěch nečekala. To, co dokázala, jí došlo až v Českém domě, kde na ní čekalo zasloužené bouřlivé přivítání.

Už při příchodu do Českého domu zažila na vlastní kůži, jak vypadá pořádný fanouškovský kotel. Ve chvíli, kdy procházela kolem ochozů, vrcholilo utkání v plážovém volejbalu, kde česká dvojice Markéta Sluková, Kristýna Kolocová právě vybojovala postup do čtvrtfinále. Závidět tak skvělou atmosféru jim však nemusela, jí samotné se o pár minut později dostalo nádherného přijetí a nekončících ovací.

„Pořád jsem se ujišťovala, že medaili nechci, abych se uklidnila, a raději jsem si zpívala Malou dámu od Kabátů,“ prozradila šťastná medailistka, která se večer závodem v Českém domě dostatečně odreagovala. „Dala jsem si pivo, povídala s kamarády a pak se dobře vyspala,“ prozradila svou vítěznou taktiku Adéla Sýkorová, která by oproti svým původním myšlenkám blyštivý kov na své hrudi už určitě za nic nevyměnila.

To příjezd zlaté šampionky ve veslování Miroslavy Knapkové probíhal téměř podle stejného scénáře, jako den předtím v případě stříbrného Ondřeje Synka. Mirka vystoupila z auta před Českým domem ledabyle, s rukama v kapsách, oblečená v tričku podepsaným českými dobrovolníky.

Na rozdíl od Ondřeje Synka se však k předvedení medaile nemusela nechat vyburcovat, zlatá placka se jí houpala na krku. „Ondra říkal, že je medaile těžká a pronese se. A měl pravdu. Myslím, že za 24 hodin poprosím fyzioterapeuta, aby mi napravil krk. Já jsem si jí totiž nesundala ani ve sprše,“ smála se majitelka zatím jediného zlata pro českou sportovní výpravu.

Protože nemohla tušit, jak ji stovky fanoušků v Českém domě hnaly při její senzační jízdě dopředu a slavili její triumf, když vstoupila na pódium, její věrní příznivci, včetně gratulujícího Ondřeje Synka, jí to ukázali beze zbytku. Přímo sborově se Českým domem nesl zpěv české státní hymny, který střídal mohutný potlesk. Když fanoušci skandovali „Mirka, Mirka“ nebo „Češi, Češi“, připomínal dům spíše atmosféru fotbalového utkání.

„Český dům znám, už jsem tu byla dvakrát. Vždy ale jen na skok před závody. Doufám, že teď už si to tu budu moci konečně pořádně užít. Moc se mi tu líbí!“ potěšila nabitý sál zlatá hrdinka. Svým soupeřkám se celou dobu dívala na záda, před fanoušky však předstoupila tváří v tvář v plné parádě, ozdobená zlatou olympijskou medailí.

líbil se ti článek?