„Rychlý holky“ Hejnová a Rosolová poběží o medaili!

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Osobní maximum letošní sezony katapultovalo překážkářkuZuzanu Hejnovo do finále běhu na 400 metrů překážek. O medaili na olympiádě v Londýně poběží i Denisa Rosolová, která postoupila dramatickým způsobem: čas jí stačil, ale byla diskvalifikována a pomohl jí až protest české výpravy.

Hejnová trať zaběhla za 53,62 sekundy, tedy pouhých 33 setin od svého osobního rekordu, a čeká ji tak boj o medaile. Před čtyřmi lety v Pekingu byla Hejnová sedmá, stejně jako před rokem na světovém šampionátu v Tegu. „Vím, že formu mám, a je dobré, že ji umím prodat. Jsem psychicky silnější, věřím, že finále může být dobré,“ uvedla běžkyně. V semifinále byla rychlejší pouze Ruska Anťuchová, ta zaběhla letošní světové maximum 53,33.

Rosolová předvedla čas 54,87, který jí sice na postup stačil, ale rozhodčí ji diskvalifikovali kvůli údajně špatnému překonání jedné z překážek. „To je snad horší, než kdybych nepostoupila časem. Vůbec netuším, co se stalo,“ hlesla po vynesení verdiktu zklamaná Rosolová. Jenže smutek brzy vystřídala radost – česká výprava podala protest a po prozkoumání videa se česká atletka vrátila mezi osmičku postupujících do středečního finále.

Dále Lucie Škrobáková na dráze sto metrů překážek uspěla a časem 13,01 prošla přímo do semifinále, které je na programu v úterý večer. Naopak úřadující mistryně Evropy v tyči Jiřina Ptáčníková nebude na Londýn vzpomínat v nejlepším. Kvalifikací prošla těsně a do boje o medaile pak nepromluvila. Výšku 445 překonala až napotřetí, lepší výkon už nepředvedla – ani na výšce 455, ani při odloženém pokusu na 465 – a skončila na děleném šestém místě. Podobně dopadl půlkař Jakub Holuša, na trati 800 metrů v rozběhu neuspěl a do semifinále se nevešel, stejně jako Tereza Čapková v běhu na 1500 metrů.

Olympijský vítěz z Pekingu David Kostelecký se tentokrát do finále nedostal. V trapu pokazil posledních 25 ran a skončil až čtrnáctý, další Čech Jiří Lipták byl ještě o čtyři příčky pod ním. „Neberu to nijak tragicky, věřím, že pár sezon mám ještě před sebou a že ještě něco dokážu,“ řekl Kostelecký.

Do finále se nedokázaly propasírovat ani české akvabely Soňa BernardováAlžběta Dufková, po volném programu zůstaly čtrnácté. Postupovalo dvanáct nejlepších párů. Po deseti rozjížďkách se ve finále třídy Laser Radial představila jachtařka Veronika Fenclová a celkově si odváží deváté místo.

líbil se ti článek?