I na Slovensku se chystá nový zákon o sportu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Stejně jako v Česku, také na Slovensku se připravuje nový zákon o podpoře sportu. Spolupracovat na něm chce i tamní olympijský výbor. Prohlásil to prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár na jednání se zástupci ČOV.

„Situace u nás není bohužel dobrá, stát by měl na podporu sportu odvádět 0,5 procent hrubého domácího produktu, k tomu ale nikdy nedošlo,“ říká. „Na novém legislativním rámci, který bude vznikat v příštím roce, chceme proto určitě spolupracovat.“

V Česku vznikla za poslední dva roky analýza financování sportu a koncepce státní podpory, kterou v modifikované podobě schválila nedávno vláda. V současné době se chystá nový zákon, který by měla vláda projednat na podzim.

Před olympijskými hrami v Londýně chystají slovenští olympionici řadu akcí. „Plánujeme zavést odznak všestrannosti pro mládež, který má odrážet princip kalokagathie, vyváženosti těla a ducha,“ podotýká František Chmelár. Dalším projektem je olympijská štafeta s poselstvím pro Londýn, která oběhne Slovensko v roce 2012.

Předseda ČOV Milan Jirásek představil chystaný projekt Žijeme Londýnem, který se rozjede po krajích České republiky na konci května.

Jednání se na pozvání Slovenského olympijského výboru zúčastnili za ČOV ještě místopředsedové Josef Dovalil a František Dvořák společně s generálním sekretářem Petrem Hrubcem a tiskovým mluvčím ČOV Alexandrem Klimentem. Slovenská strana delegovala generálního sekretáře Jozefa Libu, členy výkonného výboru Zdeno Kríže a Máriu Mračnovou a manažera mediální komunikace Lubomíra Součka.

-red-
Foto: L. Souček

líbil se ti článek?