Martin
Procházka
narozen
03. 03. 1972, Slaný
sport
Lední hokej
disciplína
turnaj mužských týmů
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1

profil sportovce

Člen zlatého hokejového týmu na olympijském "Turnaji století" v Naganu a čtyřnásobný mistr světa. Jeden ze symbolů slavné éry českého hokeje.

Na hrách v Naganu poprvé v historii nastoupili nejlepší hokejisté planety v čele s hvězdami z NHL. Výběr trenérů Ivana Hlinky a Slavomíra Lenera si po druhém místě ve skupině ve vyřazovacích bojích postupně poradil s favorizovanými týmy USA a Kanady a ve finále i s Ruskem a postaral se o jeden z nejsenzačnějších úspěchů českého sportu. Hokejový turnaj paralyzoval celou republiku, cestou z letiště vítaly "zlaté hochy" desetitisíce fanoušků.

Rodák ze Slaného Procházka s hokejem začínal v Kladně, kde vytvořil proslulou útočnou formaci s Pavlem Paterou a Ondřejem Vejvodou. Později hrál i za Jihlavu, Vsetín, Vítkovice, ve Švédsku, Rusku a v NHL. Kromě zlata z Nagana se podílel na čtyřech titulech mistrů světa, v roce 1996 rozhodl vítěznou trefou finále šampionátu ve Vídni proti Kanadě.

Ze světových šampionátů má člen Klubu hokejových kanonýrů ještě dva bronzy. V roce 2008 byl přijat do nově vzniklé Síně slávy českého hokeje, o čtyři roky později ukončil kariéru. V současnosti působí jako mluvčí reprezentace, moderátor či spolupracovník hráčské agentury.

výsledky sportovce

Nagano 1998 Lední hokej
turnaj mužských týmů
1.
Hry sport disciplína umístění
Nagano 1998
Lední hokej
turnaj mužských týmů
1