Šárka
Kašpárková
narozena
20. 05. 1971, Karviná
sport
Atletika
disciplína
trojskok
karierní status
aktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Mistryně světa a bronzová z olympijských her v trojskoku. V 90. letech jedna z nejúspěšnějších tuzemských atletek, z velkých akcí přivezla celkem sedm medailí.

Zatímco na hrách v Barceloně 1992 ztroskotala Šárka Kašpárková v kvalifikaci výšky, na následujících třech olympiádách se představila už jako trojskokanka. Nejlépe si vedla v Atlantě 1996, kde ve čtvrté sérii vylepšila výkonem 14,98 metrů vlastní národní rekord a o stříbro ji připravil jen lepší druhý pokus Rusky Lasovské. Třetí místo bylo i tak životním úspěchem. Na OH 2000 Sydney ve finále třikrát přešlápla, o čtyři roky později v Aténách měla k elitě daleko.

Vysoká a štíhlá rodačka z Karviné původně hrála basketbal, ještě na základní škole přešla k atletice. Poprvé na sebe upozornila bronzem ve skoku do výšky na juniorském evropském šampionátu 1989 ve Varaždínu, trojskoku se začala věnovat o tři roky později. Po sérii čtvrtých míst ukončila čekání na medaili mezi dospělými stříbrem z halového ME 1996 ve Stockholmu, na dalších šesti akcích byla na stupních vítězů. Vrcholem bylo zlato na MS 1997 v Aténách.

Po bronzu na halovém mistrovství světa 1999 v Maebaši začaly nejlepší domácí atletku téhož roku pronásledovat zdravotní problémy. Po OH v Sydney se jí a jejímu partnerovi i trenérovi Michalu Pogánymu narodila dcera, po návratu už se Kašpárková ke své bývalé výkonnosti nepřiblížila. Kariéru ukončila v roce 2006, o tři roky později vypomohla basketbalovému Valosunu Brno, kde působila jako kondiční trenérka.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Atény 2004
Atletika
trojskok
26.
Sydney 2000
Atletika
trojskok
12.
Atlanta 1996
Atletika
trojskok
3
Barcelona 1992
Atletika
skok vysoký
25.