Bandy hokej
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Ćeská asociace bandy z.s.
Na břehu 634/19, Vysočany, 190 00 Praha 9
Telefon : 728760972
Kontakty
e-mail : info@czechbandy.cz
web: www.czechbandy.cz/
sociální sítě

Profil sportu

Bandy hokej je kolektivní sport hraný na ledové ploše o velikosti fotbalového hřiště. Tomu odpovídá i počet hráčů. V každém družstvu nastupuje 10 hráčů plus brankář, který nemá hokejku. Hraje se s míčkem růžové barvy o průměru 6 cm. Hráči s bruslemi, které mají delší nože než-li hokejové, využívají ke hře speciálních kratších hokejek, přičemž brankář chytá bez hokejky pouze se speciálními velkými rukavicemi potaženými molitanem.

Princip hry je totožný s dalšími kolektivními sporty, tedy vstřelit více gólů než soupeř. Branky jsou rozměrově větší než-li házenkářské, konkrétně jsou vysoké 2,1 m a široké 3,5 m. Ve hře platí ofsajdy i rohy, hraje se na dva poločasy po 45 minutách. Každý tým má k dispozici 4-5 náhradníků podle typu soutěže. Hřiště je na své podélné straně téměř po celé délce ohraničeno nízkým mantinelem.

Nedílnou součástí tohoto sportu je jeho menší varianta „rink bandy“, která se hraje na klasických zimních stadionech s 5+1 hráči na každé straně. Tato varianta je hojně využívána nejen státy, které nemají k dispozici velkou hrací plochu, jako příprava na vrcholné soutěže. V rink bandy se pořádají pouze neoficiální mezinárodní turnaje.

Bandy hokej je populární hlavně v severských zemích, i když první zmínka se datuje do roku 1875 v anglickém Bury. Od roku 1957 se konají mistrovství světa, nejúspěšnějšími státy jsou Švédsko a Rusko. Bandy hokej má vlastní mezinárodní federaci (Federation of International Bandy - FIB), která byla založena roku 1955.

Bandy hokej se díky Česká asociace bandy z.s. (ČAB) vrátil od roku 2014 i na naše území. Svět řadí naši zemi mezi historicky tradiční bandyhokejové státy, neboť na našem území bylo bandy ( v tehdejší podobě 6+1) přímým předchůdcem ledního hokeje, jak ostatně vznikla v roce 1903 kupříkladu i Sparta Praha.