Čeští olympionici vyrazí do Ria se Zátopkem na dresech. Slavný běžec inspiruje i další aktivity ČOV

Rio 2016
Rio 2016
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Český olympijský výbor spojí v olympijském roce 2016 své aktivity s osobností Emila Zátopka. Fenomenální běžec, držitel čtyř zlatých a jedné stříbrné olympijské medaile, bude inspirací nejen akcí pro širokou veřejnost, ale i pro český tým na olympijských hrách v Riu. Ten ponese stylizovanou siluetu Emila Zátopka na svých dresech.

„Hledali jsme osobnost, která by v této výjimečné olympijské sezóně spojila vrcholové, amatérské i neorganizované sportovce, která je schopna oslovit širokou veřejnost i odborníky,“ vysvětluje předseda ČOV Jiří Kejval. „Jsem moc ráda, že se s Emilovým životem a jeho sportovními úspěchy může seznámit další generace obyvatel České republiky,“ dodává Zátopkova manželka Dana.

Děti malují, dospělí si o Zátopkovi čtou

Český olympijský výbor inspiroval Emilem Zátopkem řadu svých aktivit. V těchto dnech vydal vlastním nákladem první ucelený životopis Emila Zátopka z pera uznávaného autora literatury faktu Pavla Kosatíka.

Dalším dílem, které má veřejnosti přiblížit odkaz jednoho z nejvýznamnějších sportovců české historie, je dokumentární film, který v koprodukci Českého olympijského výboru a České televize připravuje režisér David Ondříček. Snímek zachytí nejen nejslavnější momenty Zátopkovy sportovní kariéry, ale bude také sledovat, jaký dopad má jeho odkaz na současnou světovou atletickou špičku. „Film bude zaměřen i na mezinárodní publikum a bude mít premiéru v rámci oficiálního programu olympijských her v Riu,“ dodává Ondříček.

„Naším cílem je, aby se sport jako téma dostal k co nejširší veřejnosti. Díky knize a dokumentu se dostaneme k jiným skupinám než sportovním fanouškům. Vzbudíme tak hrdost a chuť povzbuzovat naše olympioniky i u těch, kdo se jinak sportu nevěnují,“ vysvětluje marketingový ředitel ČOV Marek Tesař.

Školáci se o Zátopkově kariéře dozvědí díky Sazka Olympijskému víceboji. V rámci doplňkového úkolu vlastnoručně kreslí obrázky na téma „běh nás baví“ se vzkazy pro olympioniky. Ty nejlepší výkresy s českou výpravou v srpnu 2016 poletí do Ria jako talismany pro štěstí. „Je super, že se děti takto seznámí s životem Emila Zátopka. Nechceme, aby mládež měla naučené jeho jméno jen z učebnic. Chceme, aby se děti o Zátopkovi něco dozvěděly, aby se nechaly jeho neuvěřitelným příběhem inspirovat,“ vysvětluje vynikající krasobruslař a ambasador Sazka olympijského víceboje Tomáš Verner.

Zátopek na dresech i v logu ČOV

Emil Zátopek se objeví na dresech českých olympioniků v Riu a dostane se i do loga ČOV. Ovšem ve značně stylizované podobě. Autorem námětu není nikdo jiný než sám Emil Zátopek. „Všiml jsem si, že když se Emil Zátopek podepisoval fanouškům, někdy k podpisu přikreslil dvě postavičky – sebe a paní Dany s oštěpem v ruce. Postavičky jsou sice minimalistické, ale přesto tak výrazné, že jsem měl hned jasno,“ říká akademický malíř Milan Jaroš, který Zátopkova panáčka zpracoval jako grafický motiv. „Prakticky jsem změnil jedinou věc – výraz v panáčkově tváři. Původně se totiž originální Zátopkův panáček nesmál a my chceme, aby z motivu byla naopak cítit radost,“ doplnil Jaroš. Sám Zátopek kdysi řekl, že mu nebylo dáno se při běhu usmívat. „Dosud se vždy v olympijských letech sportovci nechali inspirovat umělci, ať už Františkem Kupkou nebo Alfonsem Muchou. Pro rok 2016 se naopak umělci inspirují sportovcem,“ dodává předseda ČOV Jiří Kejval.

České kolekce od Alpine Pro ve světě bodují

Oblečení pro český olympijský tým v Riu opět vyrobí společnost Alpine Pro. Tyto kolekce, které připravuje již od roku 2010, tradičně budí velkou pozornost. Ve Vancouveru 2010 diváky a média zaujal motiv psychedelických kruhů. O dva roky později v Londýně slavila obrovský úspěch kolekce inspirovaná Františkem Kupkou, bodovala i kolekce pro ZOH Soči s motivem lipového listu od Alfonse Muchy. „Pro Alpine Pro je velkou ctí, že jsme mohli přenést motiv sportovního velikána Emila Zátopka na olympijskou kolekci Rio 2016,“ říká Václav Hrbek, spolumajitel a ředitel realizace Alpine Pro. Motiv olympijské kolekce vychází ze Zátopkova triumfu v Helsinkách v roce 1952, kdy získal tři zlaté medaile. „Věříme, že kolekce přinese našim sportovcům hodně úspěchů na letních olympijských hrách v Riu. Oblečení bude k dispozici v prodeji od května 2016,“ dodává Hrbek.

Grafické podklady motivu a ukázky užití ke stažení zde.

líbil se ti článek?