Alfons Mucha inspirací pro české olympioniky

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

František Kupka v Londýně, Alfons Mucha v Soči. Dva rozdílné světy, které spojuje fenomén sportu. Čeští olympionici nalezli inspiraci kolekce oblečení Alpine Pro a celého vizuálního stylu pro nadcházející olympiádu v díle dalšího slavného umělce. Předlohou se stala první československá známka, kterou Mucha vytvořil v roce 1918. Motiv představil v Obecním domě v Praze osminásobný vítěz tenisového grandslamu a Muchův sběratel Ivan Lendl.

Známka zobrazuje Hradčany. Rámují je listy lípy, které se stanou ústředním tématem českých olympioniků. „Muchovo dílo pro nás má hluboký smysl, motiv českého národního stromu se bude prolínat všemi aktivitami, které s olympiádou souvisejí. Alfons Mucha je světoznámý umělec. Hrdý vlastenec a zastánce myšlenky panslavismu. Hry se konají v Rusku, nemohli jsme proto vybrat lépe,“ říká předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 

 „Listy lípy ve tvaru srdce jsme zvolili jako nejvýraznější symbol kolekce. Představují pro nás lásku ke sportu, ale také bojovnost, které je třeba pro dosažení úspěchu,“ říká Václav Hrbek, spoluzakladatel společnosti Alpine Pro, která oblečení pro sportovce vyrábí. Olympijskou kolekci představí firma na podzim a její jednotlivé části budou v prodeji i pro fanoušky. 

 V roce 1918 se rychlému vytvoření známky jako státního symbolu přikládala velká důležitost. Nově ustavená poštovní správa pro ni hledala povolaného autora. Mistra Muchu o návrh požádala již 30. října 1918. První originální československá známka pak spatřila světlo světa necelé dva měsíce po vzniku státu, 18. prosince 1918. Konkrétní ztvárnění do vizuálního stylu českých olympioniků připravil akademický malíř Milan Jaroš, který zpracoval i pojetí Kupkovy Dvoubarevné fugy při olympiádě v Londýně.


líbil se ti článek?