Karel Malina slaví osmdesáté narozeniny!

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Před více než osmdesáti lety se 21. února 1931 v Praze narodil Karel Malina. Celý svůj život spojil s rozhlasem. Krátce po maturitě v roce 1949 nastoupil do budovy na Vinohradské třídě jako stenotypista. „Ale protože jsem fandil sportu, měl jsem sport rád a v té době neexistovala sportovní redakce, tak mi nabídli spolupráci,“ vzpomínal na počátky své kariéry „sporťáka“.

„Vzal jsem to, jezdil jsem na závody, fotbal, házenou a takovými drobnými zprávičkami jsem se uchytil.“ Pohotovost, jazyková výstižnost a zejména jeho „sametový baryton“ ho brzy zařadili mezi legendy české sportovní žurnalistiky. Hlavně v šedesátých letech 20. století byli jeho prostřednictvím českoslovenští sportovní příznivci svědky stříbrného finále mistrovství světa ve fotbalu v roce 1962 nebo úspěchů Věry Čáslavské na olympijských hrách. Rozhlasu zůstal Karel Malina věrný do současnosti, byť z dlouhých přímých přenosů se opět staly „drobné zprávičky“.
 
„Férový reportér“ patřil spolu s Jaroslavem Šálkem z deníku Mladá fronta a kolegů ze Zpravodajského filmu v polovině sedmdesátých let k zakladatelům Zlaté za neděli, medaile, kterou bylo oceňováno čestné jednání sportovců. V roce 1978 se proto stal i spoluzakladatelem Československého klubu fair play, který si klade za cíl „objevování a propagování myšlenek a činů fair play“. V jeho vedení pracuje dodnes a všem oceněným je známý jako pravidelný moderátor slavnostního udělování Cen fair play.
 
Od počátku devadesátých let zastupuje Český klub fair play i v Českém olympijském výboru. Karel Malina si za svou rozhlasovou práci i působení v hnutí fair play odnesl řadu cen. On sám je nositelem Ceny mezinárodního klubu fair play při UNESCO, v roce 2004 mu byla udělena cena Mezinárodního olympijského výboru Sport a média a v roce 2010 se stal nositelem Ceny Oty Pavla, kterou Český olympijský výbor oceňuje propagaci olympijských idejí v publicistice.
 
František Kolář

líbil se ti článek?