Anton
Tkáč
narozen
30. 03. 1951, Lozorno
Datum úmrtí
22. 12. 2022
disciplína
sprint
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
1

profil sportovce

Nejúspěšnější čs. dráhový cyklista, olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa.

Dva roky po premiérovém zisku duhového trikotu mistra světa Anton Tkáč na montrealském velodromu zopakoval prvenství ve sprintu i na olympijských hrách. Jako nenasazený jezdec přešel přes všechny těžké soupeře až do finále, ve kterém si v dramatickém souboji poradil s "neporazitelným" Francouzem Morelonem. V rozhodující třetí jízdě zaútočil Tkáč daleko před cílem a v dlouhém spurtu nedal svému dávnému vzoru žádnou šanci.

Bohatě si tak vynahradil zklamání z her v Mnichově, kde dva týdny po vážném zranění skončil na kilometru s pevným startem na 13. místě a neuspěl ani ve stíhacím závodě družstev. Krátce poté přešel ke sprintu a na MS 1974 se v Montrealu vypořádal se všemi protivníky. Totéž zopakoval i o čtyři roky později v Mnichově.

O budoucnosti rodáka z Lozorna rozhodl závod na bratislavském sídlišti, ve kterém zvítězil na vypůjčeném kole. Na mezinárodní scéně debutoval cyklista s obrovskou sílou v nohách v roce 1969 na mistrovství světa v Brně, o rok později vybojoval v Leicesteru bronz na kilometru. Na OH 1980 v Moskvě i přes tréninkový výpadek a nedoléčené rameno postoupil do semifinále, pak ale dvakrát prohrál a s kariérou se rozloučil nevděčným čtvrtým místem.

U velodromů nadále zůstal jako reprezentační trenér, poté pracoval v armádním sportovním centru v Bratislavě či na slovenském ministerstvu obrany. Kromě toho též podnikal, v letech 2001 až 2011 byl předsedou Slovenského cyklistického svazu. Ještě předtím byl zvolen druhým nejlepším slovenským sportovcem století za Ondrejem Nepelou, mezi cyklisty byl první.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Moskva 1980
Dráhová cyklistika
sprint
4.
Montreal 1976
Dráhová cyklistika
sprint
1
Mnichov 1972
Dráhová cyklistika
stíhací závod týmů
16.
Mnichov 1972
Dráhová cyklistika
1 km s pevným startem
13.