Tomáš
Máder
narozen
18. 04. 1974, Praha
disciplína
C2
karierní status
neaktivní sportovec
medaile z olympijských her
Počet bronzových medailí
1

profil sportovce

Vodní slalomář, kromě olympijského bronzu též mistr světa v závodě deblkanoí. Z evropských šampionátů přivezl dvě stříbra, řadu medailí vybojoval v soutěžích hlídek.

Přestože si Marek Jiras s Tomášem Máderem umělý kanál v Penrithu nijak nezamilovali a v obou finálových jízdách si v kategorii C2 připsali po jednom šťouchu, nakonec se v Sydney radovali z bronzu. Na medailový post je ze čtvrtého místa po prvním kole posunula hrubá chyba do té doby vedoucích obhájců prvenství Francouzů Adissona s Forguesem. O čtyři roky později v Aténách "Šneci" po třech dotecích v semifinále mezi nejlepší šestici nepostoupili.

S vodním slalomem začínal Máder ve dvanácti letech, brzy usedl do deblkanoe s Jirasem a na konci 90. let nahradili své velké vzory Miroslava Šimka a Jiřího Rohana. V roce 1992 se stali juniorskými vicemistry světa, na šampionátu v Seu d’Urgell 1999 triumfovali mezi dospělými. Kromě bronzu z mistrovství světa 2002 a dvou evropských stříber se podíleli na pěti titulech z MS a dvou z ME v hlídkách. Společnou závodní kariéru ukončili po 23 letech v roce 2009.

výsledky sportovce

Hry sport disciplína umístění
Atény 2004
Vodní slalom
C2
7.
Sydney 2000
Vodní slalom
C2
3