Pozemní hokej
medaile z olympijských her
Počet zlatých medailí
0
Počet zlatých medailí
1
Počet zlatých medailí
0
Adresář
Český svaz pozemního hokeje
Vladivostocká 1460/10, 110 00 Praha 10
Telefon : 608969208
Kontakty
e-mail : csph@pozemnihokej.cz
web: www.pozemnihokej.cz
sociální sítě

Výsledky českých sportovců

Profil sportu

Málokterý sport se může pyšnit tak hlubokými historickými kořeny jako pozemní hokej. Sportovní aktivity s holemi a míčkem byly provozovány již ve starém Egyptu, Persii, Číně i antickém Řecku. Moderní éra tohoto sportu odstartovala v druhé polovině devatenáctého století v Anglii a Skotsku.

Roku 1886 byla založena hokejová federace a o devět let později došlo na první mezinárodní utkání. Své olympijské premiéry se pozemní hokej dočkal symbolicky v Londýně roku 1908 na turnaji, kterému podle předpokladů bezkonkurenčně vládl domácí výběr Anglie.

S přestávkami v letech 1912 a 1924 patří tento sport o jedenácti hráčích v poli mezi olympijské, turnaj žen je pořádán od roku 1980. Historicky nejúspěšnější zemí her je Indie. Její mužská reprezentace vyhrála mezi lety 1928 a 1952, třicet zápasů v řadě a získala sedm zlatých medailí.

Výběr Československé nebo České republiky se na olympijských hrách objevil pouze jednou, avšak velice úspěšně. Ženy v Moskvě při premiéře dámského turnaje obsadily druhou příčku.

Disciplíny

  • turnaj (muži)
  • turnaj (ženy)