Špotáková suverénně zlatá, čtyřkajak přidal bronz!

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

S naprostou suverenitou dokráčela oštěpařka Barbora Špotáková k obhajobě olympijského zlata. V londýnském finále nedala soupeřkám absolutně žádnou šanci – všechny její platné pokusy by stačily na vítězství. Ten nejdelší měřil 69,55 metru. Skvělý čtvrtek vyšperkovali ještě rychlostní kanoisté, čtyřkajak vyjel bronz.

Špotáková byla předem pasována do role jasné favoritky a zlato se od ní očekávalo téměř jako jistota. „Celý den před závodem jsem si netroufala na to ani pomyslet, i když mi to do hlavy několikrát vlezlo. Ale tu myšlenku jsem vždycky zahnala. Teď to mám za sebou a je fantastický, že se povedlo zlato obhájit,“ jásala Špotáková krátce po závodě.

Kdo čekal dramatický souboj české oštěpařky s Ruskou Abakumovovou jako v Pekingu 2008 nebo vloni na MS v Tegu, nedočkal se. Úřadující mistryně světa a stříbrná medailistka totiž dokonale vyhořela, skončila až desátá, takže přišla o šanci bojovat s českou suverénkou až do konce.

Špotáková ve čtvrteční noci neměla vůbec žádnou konkurenci – na první pohled z ní zářilo sebevědomí, což se o soupeřkách vůbec říct nedalo. „Ale neházelo se mi moc dobře, ani ostatním holkám ne. Kdyby se finále konalo hned v den kvalifikace, výkony by byly určitě lepší. Mně se jeden hod podařilo vytlačit silou vůle, i když sedmičkou to nezačínalo, jak jsem si přála. Celé finále bylo pro všechny holky hodně svázané, i atmosféra na stadionu už nebyla taková, dost lidí ke konci programu odcházelo domů. Atmosféra se zvedla až poté, co Bolt vyhrál dvoustovku,“ popsala Barbora finále.

Nicméně od prvního pokusu bylo jasné, že zbytek startovního pole bude bojovat už jen o dvě medaile – stříbrnou a bronzovou. A to se také do puntíku vyplnilo. Druhá Němka Obergföllová zůstala bezmála o 4,5 metru za českou šampiónkou.

Velkou radost měl i Špotákové kouč Jan Železný. Ke svým třem olympijským zlatům v roli závodníka přidal další i jako trenér. „Budu ho chtít dohnat. Chtěla bych také získat tři olympijská zlata,“ podotkla Špotáková směrem k příštím olympijským hrám 2016 v Riu de Janeiru.

Další včerejší medaili zajistil českým barvám čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef DostálJan Štěrba. V maximálně vyrovnaném finále dělila Čechy desetina od stříbra a sedm desetin od zlata. „Ke konci trati jsem už věděl, že to nějaká medaile bude. Je to super pocit,“ řekl Trefil. „Trochu jsem doufal ve zlato, ale mohla tam padnout i ta brambora. Bronz je proto krásný výsledek,“ rozplýval se Štěrba. Pro něj měl bronz skutečně cenu zlata, dočkal se ho totiž po zrušení dopingového trestu a následné hektické dodatečné nominaci už v průběhu her. V kategorii C2 dojela česká posádka Filip Dvořák, Jaroslav Radoň na pátém místě, od bronzu ji dělilo 1,2 sekundy.

Deváté místo vybojovala dálková plavkyně Jana Pechanová. „Zítra asi za to umístění budu ráda, ale po dohmatu to bylo zklamání,“ podotkla závodnice, která si dělala ambice na medaili. Dlouho se totiž držela na čelních pozicích, v závěru jí ale skupina pěti plavkyň unikla.

Vatletice dále Oldřiška Marešová nepostoupila z kvalifikace výšky a výkonem 180 cm skončila na 29. pozici.

líbil se ti článek?