Korejci slaví, budou hostit zimní olympiádu 2018

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dějištěm zimních olympijských her v roce 2018 bude jihokorejský Pchjongčchang. Na svém zasedání v jihoafrickém Durbanu o tom ve středu rozhodl Mezinárodní olympijský výbor. Mediálně favorizovaný Mnichov a francouzské Annecy neuspěly.

Korejský kandidát zvítězil už v prvním kole a naprosto jasně, když se pro něj vyslovily dvě třetiny hlasujících. Z celkového počtu 95 hlasů získal drtivých 63, Mnichov 25 a francouzské středisko pouhých sedm. „Vítězství Pchjongčchangu mě samo o sobě ani tolik nepřekvapilo, jako spíš počet hlasů, které dostal,“ prohlásil předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Když se šéf MOV Jacques Rogge zvedl a šel k řečnickému pultu oznámit výsledek hlasování, všichni v sále povstali. Jakmile pronesl slovo „Pchjongčchang“, v početné korejské sekci v sále propukla neskutečná euforie a veselí.

„Je to jeden z největších okamžiků pro naši zemi, naše lidi a milióny mladých, kteří sní o zimních sportech,“ jásal šéf korejského olympijského výboru Yang Ho-cho. Ihned po ohlášení výsledku se v Koreji rozjely velké oslavy, při nichž nechyběl ani tradiční ohňostroj.

Odměna za výdrž, míní Jirásek

Podle Milana Jiráska byli Korejci odměněni za výdrž a trpělivost, s níž už řadu let neúspěšně kandidovali. Neuspěli s kandidaturou na ZOH 2010, které získal Vancouver, ani na rok 2014, kdy se smáli v Soči – a dočkali se až napotřetí. „A pokud k tomu připočteme ještě jednu neúspěšnou kandidaturu z dřívějších let, při které se nedostali do užšího výběru, bylo to už počtvrté, co se snažili hry získat. Vždycky projevovali maximální úsilí a nasazení, takže při hlasování to všechno určitě hrálo velkou roli,“ myslí si Jirásek. „Kdyby ani nyní neuspěli, mohli by to vnímat i jako určitou urážku Asie.“

Osobně si Jirásek přál, aby zvítězil Mnichov. „Po sportovně-technické stránce by to určitě bylo lepší, dala by se rozhodně čekat vyšší odbornost návštěvníků a v neposlední řadě by hry byly výborně dostupné pro české fanoušky,“ vypočítává předseda ČOV fakta, která mohl nabídnout olympijský Mnichov.

Neúspěch bavorské metropole ale podle Jiráska může hrát velkou roli v olympijské diplomacii. „Němcům to může paradoxně pomoct při volbě prezidenta MOV v roce 2013, kdy se očekává kandidatura současného viceprezidenta výboru Thomase Bacha. A podobně jako v případě Pchjongčchangu může v hlasování hrát roli, že Mnichov minule neuspěl,“ podotýká Jirásek.

Srdce v horách

Srdce ZOH 2018 bude bít v horách, zdůraznil prezident MOV Rogge na tiskové konferenci. „Jihokorejský projekt zanechá ohromný odkaz, protože Pchjongčchang se stane novým střediskem zimních sportů v Asii. Mladí lidé se tak budou moci zimním disciplínám věnovat doma, setkají se s olympijskými hodnotami a budou moci jít za svým olympijským snem.“

„Pchjongčchang představil velmi silný a inspirativní projekt, který se těší velké podpoře vlády a veřejnosti,“ připojil Rogge. „Nemám pochyby o tom, že dostojí svému slovu a uspořádá excelentní zimní hry 2018.“

Český olympijský výbor se ale na korejské zimní hry 2018 začne chystat až později. „Teď máme před sebou Londýn 2012 a za další dva roky Soči,“ připomíná Jirásek. „S Pchjongčchangem si tedy zatím nebudeme dělat vrásky. Bude to taková obdoba Nagana, takže se máme o co opřít.“

-ted-

Oslavy vítězství v Koreji na YouTube

líbil se ti článek?