Pekingská noční můra Svobodu nestrašila

Londýn 2012
Londýn 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Před čtyřmi lety v Pekingu myslel na medaili, v pozici vicemistra světa patřil k favoritům. Jenže moderního pětibojaře Davida Svobodu „vypekl“ kůň Chun-chun, nedokázal ho zkrotit a ač šel do parkúru ze druhé pozice, desetiletý valach jej shodil a místo medaile bral Svoboda umístění až na konci třetí desítky. Zlaté satisfakce se dočkal až o víkendu v Londýně.

„Okamžitě po tom nešťastném závodě jsem si slíbil, že o zlato budu bojovat v Londýně. Teď jsem neskutečně nadšený, že se mi to opravdu splnilo,“ zářil novopečený olympijský vítěz.

Svobodova zlatá medaile z Londýna je druhým úspěchem českých moderních pětibojařů pod pěti kruhy. V roce 2004 získal bronzovou medaili na olympiádě v Aténách Libor Capalini. I v jeho případě byl cenný kov odměnou za to, že v dřívějších letech musel na olympiádě spolykat nepříjemné chvilky.

Do Atlanty 1996 jel jen v roli prvního náhradníka, o čtyři později v Sydney měl být jedním z favoritů, ale účast mu znemožnila zlomená noha. Poslední šance přišla o čtyři roky později. Do Atén se kvalifikoval v posledním možném závodě, ale když byl po pokaženém šermu až osmnáctý, vidina medaile se začala rozplývat. Po parkuru ale byl už pátý a v závěrečném běhu na 3000 metrů dokázal urvat bronz.

Také Svobodův příběh měl happy end – a ještě ke všemu se zlatou tečkou. V dalším olympijském cyklu vyzrál, stal se podruhé vicemistrem světa, evropským šampionem a hlavně – dřel jízdu na koni, aby se v Londýně nezopakovalo pekingské fiasko. „Za ty uplynulé čtyři roky jsem zažil hodně povedených i nepovedených závodů, stal jsem se vyzrálejším a mám větší nadhled než v Pekingu,“ podotkl Svoboda.

Parkurová hrůza ho v Londýně nesvazovala. „Někde v hlavě ten zážitek z Pekingu zasunutý byl, ale nebál jsem se,“ přiznal. Když šel po parkuru do vedení, spadl mu kámen ze srdce. „Ulevilo se mi,“ usmál se.

Pak už mu v cestě za zlatem nestálo v cestě de facto skoro nic. Pekingská noční můra padla. „Ten závod jsem si hrozně užil. Byl to dokonalý zážitek.“ Za čtyři roky v Riu de Janeiru mu bude 31 let. A možná, že prožije londýnské déja vu.

líbil se ti článek?