Zemřela zlatá medailistka Milena Folberová - poslední rozloučení DNES!

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V úterý 15. prosince 2009 zemřela Milena Folberová (za svobodna Müllerová) ve věku 86 let po dlouhé nemoci, zlatá olympijská medailistka z Londýna v roce1948. Narodila se 9. června 1923 v Babicích u Říčan a díky sestře, která byla náčelnicí tamního Sokola. Začala cvičit už od útlých dětských let.

V roce 1937, když se rodina přestěhovala do Prahy, přešla do dorostu Sokola Vinohrady, kde ji vedla proslulá Anna Hřebřinová, stříbrná na XI. olympijských hrách 1936 v Berlíně. Za 2. světové války trénovala ve vysokoškolském Národním sportovním klubu s pomocí dalšího z hrdinů berlínských her Aloise Hudce, který byl jejím velkým sportovním i lidským vzorem.

Na jaře 1948 se kvalifikovala do sokolského družstva žen, které se připravovalo na XIV. olympijské hry v Londýně. Gymnastky tam soutěžily pouze ve víceboji družstev a Československu se podařilo v posledním cvičení, ve společné skladbě s kužely, konečně porazit soupeřky z Maďarska a dobýt zlatou medaili. V neoficiálním pořadí jednotlivkyň byla ve víceboji devátá, ve cvičení na kruzích se umístila dokonce na čtvrté příčce.

V roce 1950 se Milena provdala za Vladimíra Folbera a ukončila svoji závodnickou kariéru. Věnovala se především rodině, ale nezapomněla ani na svoji mateřskou jednotu a několik let trénovala na Vinohradech mládež.

Poslední rozloučení se koná dnes, 21. prosince 2009 ve 14.40 hod., v malé obřadní síni krematoria v Praze – Strašnicích.

František KOLÁŘ


líbil se ti článek?