Přichází listopad, měsíc tenisové vášně

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Že bude listopad pro českého fanouška měsícem tenisových hodů, naznačila už pondělní exhibice v O2 areně. Do Prahy přijela Ruska Maria Šarapovová, která na Turnaji mistryň sahala po trůnu světové jedničky. Pro halu to ale bylo jen zahřívací kolo na to, co přijde. O piedestalu nejlepších na reprezentační úrovni totiž sní i čeští tenisté a tenistky. A právě oni budou hlavními hrdiny nadcházejících bitev roku. Nebudou exhibiční, ale půjde v nich o každý míč. Bojovat se bude o český double - o vítězství ve Fed Cupu i Davis Cupu.

Dvě finále v jednom městě

Už teď se mohou čeští tenisté chlubit naprosto unikátní věcí. V rozmezí pouhých dvou týdnů se v jednom městě a v jedné hale bude rozhodovat o držitelích obou nejprestižnějších týmových trofejí. Nadcházející víkend budou Petra Kvitová a spol. obhajovat loňský triumf z Moskvy, tentokrát vyzvou Srbky. O čtrnáct dní později do Prahy přijedou pro změnu obhájci Davis Cupu ze Španělska a parta okolo Tomáše Berdycha se jim pokusí vrátit tři roky starou porážku z Barcelony.

A navázat na doposavad jediný český, respektive československý triumf. Je to už dvaatřicet let, co Tomáš Šmíd s Ivanem Lendlem v pražské Sportovní hale na Mikuláše vyprovodili Italy 4:1 a mohli potěžkat obří salátovou mísu.

V úspěch Berdycha, Kvitové a spol. věří i čeští fanoušci. Tenisoví reprezentanti a reprezentantky je doslova pobláznili. Jaký jiný důkaz je k tomu potřeba, než že oba finálové víkendy v libeňské hale byly vyprodány za několik málo hodin?

Během pondělní exhibice se Šarapovovou odehrála Kvitová jen set, protože doléčovala nemoc, aby byla na finále stoprocentně fit. A zároveň si mohla vyzkoušet povrch, na které se spoluhráčkami srbský tým přivítá. „Byla jsem za tu exhibici ráda, že jsem si halu mohla osahat. Necítila jsem se ještě optimálně, rýma stále přetrvává. Ale budu se snažit, aby to o víkendu na Fed Cup bylo stoprocentní,“ řekla Kvitová.

Češky budou pochopitelně velmi sázet i na deblové duo Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková. Duo H+H vyhrálo v sezoně čtyři tituly a čtyřikrát skončilo těsně pod vrcholem: na olympiádě v Londýně, na grandslamech ve Wimbledonu a na US Open a naposledy na Turnaji mistryň.

Berdych nabírá formu

Jen co pražskou O2 arenou dozní fedcupové emoce, rozehrají muži pro změnu v londýnské O2 areně svou „zahřívací rundu“ na Davis Cup. Tedy jen ti čeští a španělští, pro ostatní bude vrchol sezony v olympijském městě nad Temží. A pak dovolená. Na Turnaji mistrů se příští týden v Londýně představí hned dvě české daviscupové opory, Tomáš Berdych ve dvouhře a Radek Štěpánek v deblu po boku Leandera Paese. Mimochodem, český tenis má letos zástupce na Turnaji mistrů i mistryň jako jediný na světě.

Berdych – na Turnaj mistrů se probil už třetí rok v řadě – v poslední době nabírá velkou formu. Letos vyhrál už 57 zápasů, čímž o čtyři překonal svůj rekord z loňského roku. Po matném létě prošel na US Open až do semifinále, když vyřadil i Rogera Federera, třetí říjnový týden pak vyhrál turnaj ve Stockholmu a vůbec poprvé dokázal získat v jedné sezoně dva tituly z okruhu ATP. Právě triumfem ve Skandinávii si zajistil letenku do Londýna.

Právě tam mu na trofej nedovolil sáhnout Rafael Nadal. Stejný tenista, který v roce 2009 zadělal na španělské vítězství v Davis Cupu právě třísetovým vítězstvím nad Berdychem. Možná na sebe narazí i teď v Londýně. A pak hlavně v Praze. Ve finále Davis Cupu by odveta byla nejsladší.

foto: Pavel Lebeda

líbil se ti článek?