Olympijský den se bude v České republice slavit běháním

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Více než 80 000 běžců aktivně oslaví ve středu 20. června v 18:00 Olympijský den na počest založení Mezinárodního olympijského výboru. Česká republika se zapojí do oslav stejně jako dalších sto zemí světa a v rámci největšího tuzemského závodu zvaného T-Mobile Olympijský běh se bude sportovat na více než 80 místech po celé zemi. Účast potvrdili i známí olympionici.

První ročník Olympijského běhu v České republice odstartoval už v roce 1987 Emil Zátopek. Od té doby se pravidelně každý rok zapojují desítky tisíc běžců, aby si připomněly olympijské myšlenky a oslavily sport jako takový.

Do běžeckých oslav Olympijského dne se zapojí i mnoho olympioniků. Chybět nebude olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, letos neporažený rychlostní kanoista Martin Fuksa, dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor, mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková, nejlepší česká běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová, mnohonásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, čerstvý bronzový medailista z ME v šermu Alexander Choupenitch a mnoho dalších.

„Těším se jako každý rok. Za výsledkem se ale hnát nebudu. Hlavní je, že společně oslavíme Olympijský den sportem,” říká účastnice olympijského maratonu z Ria Eva Vrabcová-Nývltová, která se vydá na trať pražského závodu ve Stromovce. Bývalý skokan na lyžích Jan Mazoch si vybral ostravský závod. „Zaběhnu si 5 kilometrů. Doufám, že se ke mně přidají i dcery a oslavíme tak Olympijský den s celou rodinou,“ říká Mazoch. Olympionici se přidají k oslavám Olympijského dne i mimo oficiální závody. Kajakář Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna, si zasportuje v Americe. „Je super, že se taková akce každoročně koná a lidé tak alespoň v tento den udělají něco zdravého pro svoje tělo,“ uvedl Hradilek.

Olympijský den se bude slavit dopoledne na více než 300 školách a přesně v 18 hodin díky vysílání Radiožurnálu vyběhnou dospělí závodníci po celé republice. Tři největší závody, takzvané zlaté T-Mobile Olympijské běhy, hostí tři největší města - Praha, Brno a Ostrava.

„Za vším stojí myšlenka, že by se každý měl pohnout a jít si zasportovat. Je jedno, zda to bude běh, nebo něco jiného. Olympijský den jako jedinečným svátkem sportu jako takového,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

V rámci T-Mobile Olympijského běhu účastníci neběží pouze pro sebe, část ze startovného jde na podporu charitativní činnosti České olympijské nadace, která umožňuje sportovat dětem, jímž v tom brání nedostatek finančních prostředků. Registrace do závodů na místě už nebude možná. Olympijský den však může oslavit každý, a to i mimo oficiální závody. Více najdete na webu olympijskybeh.cz.

Kontakt pro média

Pavlína Běhounková
605 881 038
behounkova@olympic.cz

líbil se ti článek?