Olympijský den se v České republice oslaví běháním. Přidejte se!

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Přes 80 tisíc běžců v čele se známými olympioniky a ambasadory oslaví ve středu 20. června Olympijský den. T-Mobile Olympijský běh, největší tuzemská běžecká akce, odstartuje v jeden okamžik v 18:00 hodin na více než 80 místech po celé České republice. A zaběhnout si můžete i vy!

Česká republika se tak zapojí do celosvětových oslav Olympijského dne, výročí založení Mezinárodního olympijského výboru. Po celém světě se den slaví různými sporty a zapojeno je přes 4 miliony lidí z více než 100 zemí.

Historie českého Olympijského běhu sahá až do roku 1987. Tři letošní největší závody, takzvané zlaté T-Mobile Olympijské běhy, hostí tři největší města - Praha, Brno a Ostrava.

„Za vším stojí myšlenka, že by se každý měl pohnout a jít si zasportovat. Je jedno, zda to bude běh, nebo něco jiného. Olympijský den je jedinečným svátkem sportu jako takového a já věřím, že pomůže rozhýbat co nejvíc lidí,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Ambasadory letošního T-Mobile Olympijského běhu jsou dva olympionici. Bývalá běžkyně na lyžích a současná atletka Eva Vrabcová-Nývltová a kajakář Vavřinec Hradilek, stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012.

K nim se přidají i další olympionici a paralympionici David Svoboda, Šárka Kašpárková, Jiří Ježek, Jan Mazoch, Martin Doktor a mnoho dalších, aby oslavili společně s dalšími desetitisíci běžců mezinárodní Olympijský den.

Přidejte se na dálku

Akce se mohou zúčastnit i ti, co se nedostanou na žádný z oficiálních závodů, a to díky aplikaci EPP - Pomáhej pohybem.

„Na dálku se tak k Olympijskému běhu mohou připojit lidé, kteří budou 20. června v zahraničí nebo ve svém okolí nemají žádný oficiální závod. Moderní technologie umožňují, že se k olympijské myšlence může připojit opravdu každý,“ doplnil Jan Stanko, ředitel marketingové komunikace společnosti T-Mobile.

V rámci T-Mobile Olympijského běhu účastníci neběží pouze pro sebe, část ze startovného jde na podporu charitativní činnosti České olympijské nadace, která umožňuje sportovat dětem, kterým v tom brání nedostatek finančních prostředků.

Všichni, kteří by se do závodů chtěli zapojit, se mohou přihlásit pouze on-line, a to na www.olympijskybeh.cz do 11. června. Děti do 15 let mají startovné zdarma.

A takhle se běželo loni...

líbil se ti článek?