V Madridu se konalo první celosvětové fórum Safe Sport International o problematice zneužívání sportovců

Rovná příležitost
Rovná příležitost
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

150 delegátů ze všech pěti kontinentů se 6. a 7.dubna zúčastnilo fóra Safe Sport International ve španělském Madridu, jehož tématem bylo zneužívání a šikana ve sportu.

„Na fóru byli vrcholoví trenéři, právníci i špičkoví sportovci, kteří s účastníky fóra diskutovali své nehezké zážitky ze sportovní kariéry. Popsali, čím vším si v cestě za olympijským či jiným sportovním snem prošli. Po lidské stránce to byly obrovsky silné příběhy,“ říká Naděžda Knorre, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV, která se konference zúčastnila.

Mezinárodní olympijský výbor se této problematice intenzívně věnuje již druhým rokem, dokumenty už obdržely i národní olympijské výbory. Téma aktivně řeší také Evropská komise a Rada Evropy, která aktuálně vydala materiály s názvem Start to talk, aby se sportovci nebáli své problémy řešit.

„Sportovci ve svých příbězích zpětně přiznávají, že nevěděli, jak se mají bránit, případně netušili, že se jedná o zneužívání. Je to velké téma, o kterém se musí otevřeně mluvit,“ dodala Knorre.

Madridská deklarace - Ukončení násilí vůči sportovcům

líbil se ti článek?