Český olympijský výbor vítá, jak velkou diskusi rozpoutalo téma nové podoby české hymny

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český olympijský výbor je ohromen, jak obrovskou diskusi vyvolaly nové verze české hymny. Cílem jejich vytvoření bylo nastolit toto téma na celonárodní úrovni. „Věříme, že se o tom bude diskutovat i nadále a ve věcné a odborné rovině,“ prohlásil předseda ČOV Jiří Kejval.

Český olympijský výbor nikdy neměl a nemá ambici prosazovat nové verze zhudebnění písně Kde domov můj od hudebního skladatele Miloše Boka, chce pouze poukázat na možnosti a vyvolat veřejnou debatu na všech úrovních. „Jsme ohromeni, že se o ní všude diskutuje. Nová nahrávka vznikla proto, aby vyvolala debatu, nic jiného,“ vysvětloval Kejval. „Naše verze nikomu nenutíme,“ upozornil.

„Uvědomujeme si, že je to citlivé téma. Přesto považujeme právě v roce stoletého výročí založení republiky za vhodné debatu o podobě české hymny otevřít. Pro nás je důležité, že lidé začnou diskutovat o druhé sloce, kterou, jak se ukazuje, řada lidí předtím ani neznala,“ upozornil Kejval.

Český olympijský výbor zvedl diskusi proto, že hymna se hraje nejčastěji pro úspěšné sportovce a na sportovních akcích. Vytvoření nových nahrávek schválil Výkonný výbor ČOV. Celkové náklady jsou přibližně 600 tisíc korun a téměř polovina z nich je hrazena ze soukromých zdrojů členů výkonného výboru. Zbytek hradil ČOV z vlastních zdrojů, do projektu neplynula ani jedna státní koruna.

líbil se ti článek?