Do Pchjongčchangu letí sedm sportovců, kteří prošli i mládežnickou olympiádou

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Olympijské hry mládeže (YOG) jsou odrazovým můstkem pro sportovce ve věku 14 až 18 let. Jejich zimní verzí prošly desítky českých olympioniků, sedm z nich teď poletí i na „dospělé“ Hry do Pchjongčchangu.

Jmenovitě biatlonisté Adam VáclavíkJessica Jislová, běžec na lyžích Petr Knop, sdruženáři Tomáš PortykOndřejem Pažoutem, rychlobruslařka Nikola Zdráhalová a krasobruslaři Anna DuškováMartinem Bidařem.

Portyk už se představil i v Soči, ostatní čeká na velké olympiádě premiéra. Atmosféra té mládežnické se k tomu ale hodně přibližuje – sportovci žijí v olympijské vesnici a nechybí ani zahajovací či závěrečný ceremoniál.

„YOG je mimořádná událost, kterou sportovci i my bereme velice prestižně. Pro mladé olympioniky je to ideální příležitost, jak navnímat pravou olympijskou atmosféru,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Čechům se i dařilo. Z těch, kteří poletí do Koreji, vybojovali na YOG medaili Tomáš Portyk (zlato), Anna Dušková s Martinem Bidařem (dvě stříbra) a Ondřej Pažout (bronz)

Spousta dalších sportovců sbírala úspěchy i na Olympiádě dětí a mládeže, která se v Česku koná už od roku 2003 a je jakýmsi mezistupněm před YOG, kde již startují sportovci z celého světa. ODM se koná každé dva roky, střídá se její letní a zimní verze a podobně jako YOG se přibližuje velké olympiádě. Letos se bude ODM konat v Pardubickém kraji v termínu od 28. ledna do 2. února.

líbil se ti článek?