ČOV čeká na oficiální dopis MOV, potom biatlonistkám vyplatí odměny

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Medailová olympijská sbírka české výpravy z her v Soči v roce 2014 bude pravděpodobně bohatší o bronzovou medaili. Podle rozhodnutí komise vyšetřovatele Denise Oswalda byly diskvalifikovány kvůli dopingu ruské biatlonistky Jana Romanovová a Olga Viluchinová, původně druhá ženská štafeta tak přijde o stříbrné medaile. Český olympijský výbor však musí nejprve počkat na oficiální dopis od Mezinárodního olympijského výboru, je ale připraven za udělené medaile dodatečně vyplatit i odměnu podle tehdejších pravidel v celkové výši 900.000 korun.

Z bronzových medailí se tak nejspíš budou radovat původně čtvrté Eva Puskarčíková, Gabriela Koukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková, na stříbrnou pozici se posunou bronzové Norky. „Je to dobrá zpráva, biatlonistky ty medaile pravděpodobně dostanou, ale pro Český olympijský výbor to ještě není oficiální. Musíme počkat nejprve na oficiální dopis od Mezinárodního olympijského výboru a potom samozřejmě na medaile, neboť je musejí vrátit Norky a ty to určitě neudělají, dokud nebudou mít ty stříbrné od Rusek. Takže to potrvá,“ upozornil sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

ČOV v letošním roce už dodatečně udělil bronzové medaile zápasníkovi Marku Švecovi z OH v Pekingu 2008 (čtěte zde) a oštěpaři Vítězslavu Veselému z olympiády v Londýně 2012 (čtěte zde). Také oni dostali dodatečnou finanční odměnu od ČOV. „Možná bychom do budoucna měli v rozpočtech na odměny počítat s vyššími částkami kvůli těmto důvodům,“ pousmál se Doktor.

Obě potrestané ruské biatlonistky Romanovová a Viluchinová jsou na seznamu ruských sportovců zapletených do rozsáhlého dopingu v zemi a už ukončily kariéru. Z výsledků v Soči bylo vyškrtnuto po dopingových trestech již 19 ruských sportovců. Čeští sportovci vybojovali na ZOH v roce 2014 rekordních osm cenných kovů, bronzová medaile ze štafety žen by se stala šestým biatlonovým cenným kovem ze Soči.

líbil se ti článek?