Wimbledonská vítězka Jana Novotná po těžké nemoci zemřela. Tenis hluboce milovala

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Předloni se v Londýně při Wimbledonu vyznala, jak hluboce tenis milovala: „Dává mi úplně všechno a i po těch letech mě naplňuje. Jediný den bez tenisu by byl hrozný.“ Český tenis však nyní o jednu ze svých nejvýraznější osobností přišel. Jana Novotná, wimbledonská vítězka z roku 1998, zemřela v neděli po těžké nemoci ve věku 49 let.

„Jana Novotná patří k nejlepším českým tenistkám všech dob. Její úspěchy včetně vítězství ve Wimbledonu, na Turnaji mistryň nebo bronzové olympijské medaile z Atlanty a její ohromné nadšení pro tenis ji řadí také k největším osobnostem tohoto sportu celosvětově. Její předčasný odchod mě velmi mrzí, je to smutná zpráva pro celý český sport,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Brněnská rodačka vyhrála na okruhu WTA 24 turnajů ve dvouhře a 76 ve čtyřhře. V roce 1988 slavila triumf ve Fed Cupu. Vedle jednoho grandslamového vavřínu z dvouhry získala dalších dvanáct ve čtyřhře a čtyři ve smíšené čtyřhře. Vybojovala i bronzovou olympijskou medaili z dvouhry v Atlantě 1996, kde přidala stříbro ve čtyřhře s Helenou Sukovou, se kterou byly druhé i v Soulu 1988.

Tenisem se Jana neskutečně bavila. „Strašně ráda jsem hrála na trávě,“ vyprávěla ještě na začátku tohoto roku. „Asi mi to připomínalo, jak jsme si jako děti hráli na trávě, běhali jsme, hráli fotbal. Tráva tehdy samozřejmě nebyla tak kvalitní, jako je dnes, ale bavilo mě to.“

Síň slávy i trenérství

Jana Novotná ukončila kariéru v roce 1999. O šest let později byla uvedena do tenisové Síně slávy. Dlouho žila na Floridě, odkud se před sedmi lety vrátila do Brna. Krátce trénovala Francouzku Marion Bartoliovou a od roku 2014 spolupracovala dva roky s českou hráčkou Barborou Krejčíkovou.

„Jana byla inspirací pro všechny, kteří ji znali - a to jak na kurtu, tak mimo něj. Její hvězda bude navždy zářit,“ prohlásil Steve Simon, generální ředitel WTA. „V tuhle chvíli chci hlavně vyjádřit soustrast nejbližším, naše myšlenky jsou s rodinou Jany.“

Čest její památce!

líbil se ti článek?