Projekt Top Team: Sportovci i trenéři zjišťovali, jaké jsou jejich silné stránky

Podpora olympijské přípravy
2 Minuty čtení

Jak rozpoznat svoje silné stránky a nejlépe je využít a rozvíjet? Jak přistoupit ke slabinám? Kde na sebe mohou narazit povahy svěřence a trenéra? Nejen tato témata probírali sportovci a trenéři, kteří se díky projektu Top Team zúčastnili semináře Odemykání lidského potenciálu s Janem Mühlfeitem.

Seminář absolvovali například lezec Adam Ondra, šermíř Jiří Beran a další členové šermířské reprezentace, boxer Jiří Havel, ale také trenéři tří olympijských vítězů – Petr Lacina, který trénuje judistického šampiona z Ria Lukáše Krpálka, Viktor Zapletal, kouč bikera Jaroslava Kulhavého, i Jakub Kučera, který dovedl Davida Svobodu k olympijskému zlatu v moderním pětiboji.

„Seminář pro mě byl přínosný v celé řadě věcí, někdy v maličkostech. Myslím, že některé využijeme. Člověk si na tahle témata za roky vytvoří vlastní názor podpořený praxí. Jenže občas potom chodí lesem, ale přitom nevidí stromy. Na začátku vás některé věci překvapí, ale pak o nich začnete přemýšlet,“ řekl Viktor Zapletal.

Seminář obsahoval teoretickou část, odpoledne pak účastníci na základě předem vyplněných specializovaných dotazníků zjišťovali, jaké jsou jejich silné stránky.

„Se seminářem jsem byl hodně spokojený. Dozvěděl jsem se něco nového, protože jsem nikdy nic podobného neabsolvoval. A taky mi to ukázalo trochu jiný pohled na určité věci,“ řekl kajakář Radek Šlouf, bronzový medailista ze čtyřkajaku z letošního mistrovství světa v Račicích.

Mentální koučink je jednou z oblastí, které Top Team nabízí zapojeným sportovcům či jejich trenérům. Projekt, který funguje i díky podpoře MŠMT ČR a Sazky, přináší hlavně nadstandardní finanční podporu sportovcům s šancí na olympijské medaile i talentům, které by je v budoucnu mohly následovat.

Zároveň řeší vědecké zázemí pro český sport napříč sportovními svazy. Vzhledem k nadcházejícím olympijským hrám v Koreji, Japonsku a Číně je jedním z klíčových témat aklimatizace a spánkologie. Sportovci také mohou využívat specifická lékařská vyšetření nebo například výživové poradenství. Záleží na nich, co si vyberou.

„V projektu Top Team se snažíme zajistit sportovcům spolupráci s těmi nejlepšími odborníky ve vybraných oblastech. Honza Mühlfeit má v koučinku a osobním rozvoji dlouholeté zkušenosti. Díky Top Teamu se jeho prostřednictvím může s touto oblastí seznámit velká skupina sportovců i trenérů z různých sportů,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV.

Mentální koučink například dlouhodobě využíval olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, který nedávno ukončil sportovní kariéru. „Spolupracujeme již delší dobu. Práce s Davidem je i pro mne záležitostí inspirativní a přínosnou, proto byl koneckonců právě David i jedním z kmotrů mé knížky Pozitivní leader. A možnost spolupracovat s Českým olympijským výborem v oblasti mentálního koučingu je pro mne příležitostí k tomu, předat našim špičkovým olympionikům část svých zkušeností a znalostí a pomoci jim tak k ještě lepším výkonům,“ řekl Jan Mühlfeit.

Kompletní fotogalerii ze semináře najdete zde.

líbil se ti článek?