Finále OVOV v Brně znovu přineslo řadu mimořádných sportovních výkonů

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

640 dětí ze 196 škol a s nimi přes 200 učitelů. Taková byla ve dnech 8. a 9. září účast na osmém ročníku republikového finále Odznaku všestrannosti olympijských vítězů (OVOV) v rámci projektu Sazka olympijský víceboj. Součástí akce na atletickém stadionu v areálu VUT v Brně byla řada doprovodných sportovních aktivit i setkání s úspěšnými olympioniky.

„Stejně jako každý rok jsme byli svědky skvělých sportovních výkonů od dětí i učitelů. Musím především smeknout klobouk a poděkovat všem účastníkům za to, jak vzorně a poctivě plnili disciplíny,“ uvedl Petr Marinčič, šéf akce. „Speciální dík patří policistům, armádě a celému organizačnímu týmu, neboť vytvořil sportovcům perfektní podmínky.“

Pohár pro vítěze získala už potřetí za sebou základní škola Oskol z Kroměříže, ale mimořádných výsledků dosáhli i žáci z ostatních škol – například Hana Hájková z Moravské Třebové se zúčastnila už šestého republikového finále v řadě a potřetí mezi jednotlivkyněmi zvítězila.

Miroslav Špicar ze ZŠ v Ostroměři, jenž v už v okresním kole překonal v trojskoku výkonem 9,02 metru olympijského vítěze Romana Šebrleho, zase hodil medicinbalem přes 21 metrů a míček poslal až na hranici 88 metrů. V Brně se blýskla i třeba dvanáctiletá Zuzana Študlarová z Františkových Lázní, která mimochodem reprezentovala svůj kraj i na červnové Olympiádě dětí a mládeže. Na stejném stadionu tentokrát zaběhla kilometr za 3:20 minuty.

„Spousta dětí potvrdila, že má na sport mimořádný talent, což nás nesmírně těší. Dost možná mezi nimi je i pár budoucích olympioniků,“ řekla bývalá trojskokanka Šárka Kašpárková, která je zároveň ambasadorkou Sazka Olympijského víceboje.

Sportovní naděje soutěžily během dvou dnů v deseti disciplínách a kromě slavnostního vyhlášení, kde účastníkům osobně předávali medaile předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a dvojnásobný medailista z olympiády v Riu Josef Dostál. „Líbí se mi celkový formát téhle akce. Je skvělé, že dětí je hodně a tím pádem si mohou své výsledky mezi sebou porovnávat a bičovat se k lepším výkonům. Konkurence je ve sportu hodně důležitá,“ potvrdil zkušený Dostál.

Mezi desítkami olympioniků, kteří se republikového finále zúčastnili, se objevili takédráhový cyklista Pavel Buráň, výškařka Michaela Hrubá, sportovní střelec a držitel zlata z LOH 1968 Jan Kůrka, plavkyně Petra Chocová nebo skokan do vody Michal Navrátil.

Ti všichni přímo na stadionu rozdávali autogramy a někteří z nich se též zapojili do sportovní exhibice. „Podpisů jsem rozdal mraky. Dokonce jsem si musel doběhnout pro další zásobu kartiček, aby se dostalo na všechny,“ usmíval se Kůrka.

V Brně sportoval i tým dětí z České olympijské nadace, která zároveň v BeActive vesničce připravila pro návštěvníky doprovodný program v podobě ping pongové exhibice, lukostřelby, trenažéru golfu či disciplín určených pro hendikepované.

Finále OVOV bylo zahajovací akcí k Evropskému týdnu sportu, který začíná 23. září. Další ročník Sazka olympijského víceboje odstartoval již začátkem měsíce.

Kompletní fotogalerii najdete ZDE.

líbil se ti článek?