Velké sportovní svazy nepodaly nové žádosti o dotace, krize sportu vrcholí

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Drtivá většina velkých sportovních svazů a spolků nepodala v minulém týdnu žádosti o dotace na základě vypsání nových neinvestičních programů a situace ve sportu tak nabírá na dramatičnosti. Krize vrcholí a české sportovní prostředí nemá prostředky nejen na vlastní provoz, ale vážně hrozí, že se začnou rušit nižší domácí soutěže a oddíly nebudou mít peníze na sportování dětí.

Ministryně mládeže školství a tělovýchovy Kateřina Valachová v pondělní reportáži ve zpravodajské relaci TV Nova tvrdila, že nově zažádala skoro polovina svazů. „Vůči dezinformacím paní ministryně se ohrazujeme. Sport nezažádal o více než 80 procent dotací,“ prohlásil předseda ČOV Jiří Kejval. V dotačním programu V. je zhruba 1,3 miliardy korun, o dotace podle nových pravidel požádaly jen svazy a spolky s malou členskou základnou. „Sportovní prostředí je kompaktní a já takovou jednotu nepamatuji,“ doplnil předseda ČOV.

Situace ve sportu je tak kritická a neúnosná. “Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy je paralyzované policejním vyšetřováním a není schopno kritickou situaci konstruktivně řešit. Pokud celou situaci nevyřeší v dohledné době pan premiér Bohuslav Sobotka, český sport zemře,“ varuje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Český sport nyní čeká několik intenzivních jednání na MŠMT a hlavně na Úřadu vlády. Podle zástupců svazů a spolků by MŠMT mělo rozdělit peníze podle pravidel klíčového programu V. zveřejněných v únoru letošního roku. „Není možné, aby MŠMT po půl roce, kdy měly být dotace dávno vyplaceny a nedělo se přitom vůbec nic, zrušilo dotační programy a vytvořilo zcela nová pravidla,“ dodal Kejval.

Krizi českého sportu vyvolalo policejní vyšetřování dotací do sportu, které probíhá od začátku května. Některé neinvestiční dotační programy vypsala ministryně Valachová za nových podmínek, které jsou však pro sportovní prostředí neakceptovatelné, řada z nich je nesplnitelná. I kvůli tomu z Národní rady pro sport odstoupilo sedm členů včetně předsedy ČOV Kejvala.

líbil se ti článek?