Pro olympiádu v Tokiu přibylo patnáct nových disciplín

Tokio 2020
Tokio 2020
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Na letních olympijských hrách v Tokiu 2020 se bude o medaile bojovat v patnácti nových disciplínách. Rozšíření současného programu schválil Mezinárodní olympijský výbor (MOV) na svém pátečním zasedání v Lausanne.

„Nové soutěže spolu s novými sporty, které do programu již přibyly, jsou důkazem změny olympijského programu. Hry v Tokiu budou více pro mladé a představí se na nich více žen,“ uvedl Thomas Bach, předseda MOV.

Mezi novými disciplínami jsou například freestyle na bikrosovém kole nebo basketbal 3x3, v němž jsou Češky úřadujícími mistryněmi světa. Zvýšil se také počet smíšených disciplín – z devíti na dvanáct.

Na změny si zvyká i úspěšný český čtyřkajak, neboť místo kilometru se pojede v Tokiu pouze poloviční distance. Z programu vodního slalomu zcela zmizela soutěž deblkanoistů, kterou nahradil závod kanoistek.

Na olympiádě v Japonsku se představí historicky největší počet sportovkyň, MOV chce v budoucnu v rámci Olympijské agendy 2020 dosáhnout úplné rovnováhy pohlaví na olympijských hrách. V Tokiu se tak nově stane v judu či jachtingu.

Už v minulém roce MOV rozšířil portfolio sportů po olympiádu v Tokiu o skateboarding, surfing, sportovní lezení, karate, baseball a softball.

Kompletní seznam sportů a disciplín pro OH v Tokiu najdete ZDE.

líbil se ti článek?