Moderní pětiboj připravuje pro Rio 2016 revoluční změny

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Všech pět disciplín v jednom dni na jednom stadionu. Takové jsou cíle Mezinárodní unie moderního pětiboje (UIPM) pro nadcházejí hry v brazilském Riu de Janeiru v roce 2016. Revoluční změny v jednom z nejstarších olympijských sportů tak nekončí.

O zařazení moderního pětiboje do programu her od roku 1912 se výrazně zasloužil baron Pierre de Coubertin. Po přechodu na laserové zbraně a kombinaci střelby a běhu do závěrečné spojené disciplíny přichází představitelé pětiboje s další revoluční myšlenkou.

Chtějí, aby se pětiboj odehrával pouze na jednom stadionu. „Po 15 letech zajímavých změn v moderním pětiboji vítám i nový koncept s názvem Pětibojařský stadion. Revoluční změnu plánujeme představit na OH v Riu 2016 a měla by ještě zatraktivnit náš nádherný sport, “ řekl předseda UIPM Klaus Schormann.

Ten by měl nyní předat oficiální žádost Mezinárodnímu olympijskému výboru, který musí plány posvětit. V poslední disciplíně by měl běh v terénu nahradit klasický běh na atletickém oválu. Otázkou zůstává, jak bude stadion, kde by se mělo plavat, jezdit na koni, šermovat, střílet i běhat technologicky náročný pro pořadatele příštích letních olympijských her.

Petibojarsky stadion

Foto: pentathlon.org

líbil se ti článek?