Sportovci rozhodli: Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského získal olympijský vítěz Krpálek

Komise sportovců
Komise sportovců
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijské vítězství Lukáše Krpálka ocenili sportovci jako nejhodnotnější sportovní výkon roku 2016 a udělili šestadvacetiletému judistovi Cenu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského. „Má to pro mě obrovskou hodnotu, protože cenu udělují sportovci sportovcům. Vědí, kolik to stojí úsilí, dosáhnout nějakého výsledku. Moc si toho vážím,“ řekl Krpálek.

Cenu mu předával trojnásobný olympijský medailista ve veslování Ondřej Synek, laureát ceny za rok 2015. Nejhodnotnější výkon loňského roku z nominací, jež vzešly z návrhů sportovních svazů, vybírali sportovci, kteří se zúčastnili olympijských her v Londýně, Soči, Riu, Světových her v Cali a Evropských her v Baku.

„Cena Jiřího Gutha-Jarkovského je nejvyšším sportovním oceněním Českého olympijského výboru. Považujeme ji za nejprestižnější sportovní cenu v České republice právě proto, že o ní rozhodují samotní sportovci,” řekl Petr Graclík, generální sekretář Českého olympijského výboru.

Předávání ceny je navíc příjemnou příležitostí pro setkání sportovců z různých odvětví. Letos si hosté například mohli zasoutěžit v rybaření, neboť vítěz Lukáš Krpálek je vášnivý rybář. Nechyběla ani jeho oblíbená česká hudba. Proběhla i tombola, do které sportovci mohli věnovat dary. Výtěžek získala Česká olympijská nadace, která podporuje děti ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů, jimž ve sportování brání nedostatek peněz.

„Jsem moc rád, že se sportovci potkají a mají možnost si na akci, která není až zase tak oficiální, popovídat o všem možné, nejen o sportu,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru. „A jsem moc rád, že vyhrál Lukáš Krpálek. Ani jsem si nemyslel, že by ocenění mohl dostat za loňský rok někdo jiný. Lukáš jako jediný vyhrál olympijské hry, jeho vítězství bylo hodně emotivní. Aniž bych chtěl jakkoli snižovat výkony ostatních sportovců, Lukáš si cenu zaslouží, protože olympijské vítězství je opravdu výjimečné.“

Sportovci vybírali z této osmičky nominovaných: Josef Dostál (rychlostní kanoistika), Ester Ledecká (lyžování a snowboarding), Gabriela Koukalová (biatlon), Lukáš Krpálek (judo), Adam Ondra (sportovní lezení), Karolína Plíšková (tenis), Martina Sáblíková (rychlobruslení) a párová čtyřka juniorů Jan Zavadil, Eduard Bezděk, Jan Cincibuch, Jan Fleissner (veslování).

Volil i sám vítěz. „Hlasoval jsem pro Adama Ondru, protože dosáhl něčeho úžasného, stěnu Dawn Wall zdolal výrazně rychleji než jeho předchůdce. Dělá neolympijský sport, takže se mu nedostane takového ohodnocení. Ale tuhle cenu by si zasloužila spousta sportovců,“ dodal Krpálek.

Nejhodnotnější výkon roku 2016 v očích českých sportovců mu změnil život. „Teď už to není tak jednoduché jako před olympiádou, kdy jsem nebyl tak známý. Po sportovní stránce je hodně těžké nastupovat jako olympijský vítěz, každý mě chce porazit. Do každého zápasu musím jít stoprocentně připravený a předvádět mnohem lepší výkony,“ dodal Krpálek, který po olympijském triumfu přestoupil do vyšší váhové kategorie.

Cena zakladatele českého olympismu Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského vznikla v roce 1933, autorem plastiky sochy bohyně Niké je Otakar Španiel. Jako první ji v roce 1934 převzal vzpěrač Václav Pšenička. V poválečné době ji jako poslední získal v roce 1948 běžec Emil Zátopek, tradice tohoto ocenění pokračuje od roku 1994. Od té doby na plakety na mramorovém podstavci znovu přibývají zvučná sportovní jména. Samotní sportovci o vítězi rozhodovali letos již potřetí v řadě.

Poslední vítězové Ceny Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského

2016 Lukáš Krpálek

2015 Ondřej Synek

2014 Radek Jaroš

2013 Zuzana Hejnová

2012 Mirka Knapková

2011 Petra Kvitová

2010 Martina Sáblíková

2009 Josef Váňa

2008 Barbora Špotáková

2007 Martina Sáblíková

líbil se ti článek?