Komise rovných příležitostí ČOV ocenila trenérky a cvičitelky, objevem roku je basketbalistka Uhrová

Rovná příležitost
Rovná příležitost
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dámy, které desítky let vedou děti ke sportu. Profesionálky, jež pomohly vyrůst sportovním talentům. Trenérské objevy i českou legendu sportovního aerobiku ocenila Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru při slavnostním vyhlašování ocenění Trenérka, cvičitelka roku 2016.

Cenu pro objev roku si odnesla basketbalistka Michaela Uhrová, jež jako hrající trenérka pomohla českému týmu získat zlaté medaile na mistrovství světa v basketbale 3x3. „Oceněním jsem překvapená, jelikož jsem se cítila ještě jako hráčka. Doufám, že to nastartuje mou další trenérskou kariéru,“ řekla Michaela Uhrová. „Blíží se nový šampionát, takže mám naše vítězství před očima skoro každý den, protože narážím na spoustu videí. Vzpomínky jsou s odstupem času mnohem emotivnější, víc si uvědomuji, jaký to byl úspěch. Mám z toho husí kůži.“

Uhrová se v rozrůstajícím basketbalovém odvětví věnuje práci s mládeží, objíždí zápasy, komunikuje s trenéry – v kombinaci s normální prací. „Doufám, že to jednou budu dělat na plný úvazek. Taky začínám studovat,“ říká s tím, že se v programu mezinárodní federace FIBA bude vzdělávat na univerzitě v Newcastlu.

Ocenění si odnesly profesionálky, dobrovolné cvičitelky i šampionka Šípková

V průběhu slavnostního předávání získalo ocenění šest profesionálních trenérek a za dobrovolnou práci 24 trenérek a cvičitelek. „Dobrovolné trenérky a cvičitelky jsou pilířem výkonnostního sportu dětských kategorií a sportu pro všechny všech kategorií v České republice. Téměř výhradně jsou to právě dobrovolné cvičitelky, které se věnují cvičení a pohybovým aktivitám seniorů. Tady je jejich činnost zcela nezastupitelná. Je to navíc činnost velmi obdivuhodná, protože veškeré své trenérské a cvičitelské aktivity provozují ve svém volném čase bez nároku na finanční odměnu, v plném nasazení rodinného a pracovního zatížení. Bez jejich činnosti by sport převážně v malých obcích úplně vymizel,“ uvedla Naďa Knorre, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu.

Společně se stříbrnou olympijskou medailistkou v gymnastice Bohumilou Řešátkovou předala ocenění za mimořádný přínos ve sportu žen Olze Šípkové, mistryni světa ve sportovním aerobiku z roku 1997. „Olga Šípková dlouhodobě spolupracuje s Komisí rovných příležitostí ve sportu ČOV jako kouč a lektorka seminářů pořádaných s cílem podpořit vyšší zastoupení žen v řídících pozicích českého i mezinárodního sportu. Je zároveň pro mnoho žen, ale i mužů, vzorem a příkladem plného nasazení ve sportu, a to jak v pracovní, tak sportovně-relaxační rovině. Svým nezdolným optimismem motivuje své okolí k radosti ze sportu,“ řekla Naďa Knorre.

  • Kompletní seznam všech oceněných trenérek najdete zde.
  • Monitoring médií věnující se slavnostnímu oceňování nejlepších trenérek a cvičitelek roku 2016 najdete zde.
líbil se ti článek?