Seč hostí lékařské symposium. Hlavním tématem jsou i ZOH v Pchjongčchangu

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Žádná vážnější zdravotní rizika by neměla hrozit českým sportovcům v průběhu zimních olympijských her příští rok v Pchjongčchangu. Shodli se na tom čeští lékaři na sympoziu v hotelu Jezerka na Seči. Pro členy výpravy vydají doporučení na očkování proti chřipce a meningitidě.

„Kdo nebude v týmu očkován, tak nejede,“ prohlásil s nadsázkou šéf olympijské mise Martin Doktor. Důrazný apel vysloví ale na všechny členy výpravy včetně trenérů a funkcionářů. „Nemůžeme riskovat a zanášet nebezpečí nákazy,“ prohlásil Doktor.

Případná epidemie jako například hrozba nákazou virem zika loni na OH v Brazílii ale nehrozí. „Je to mírné pásmo a tropické horečky tak v zimním období nepřichází do úvahy,“ ujistila Hana Zelená z ostravského Národní referenční laboratoře pro arboviry. „Hrozí ale infekce dýchacího traktu, chřipka může řádit i v Koreji, takže doporučíme sportovců i jejich doprovodu včasné očkování nejen na chřipku, ale také na virovou hepatitidu typů A a B,“ upozornila Zelená. Podle jejích slov nepřichází do úvahy ani případná nákaza japonskou encefalitidou, na kterou umírá až 30 procent pacientů. „To se týká pouze letních měsíců, v zimě to nehrozí“.

Šéflékař českého týmu Jiří Neumann tak připravuje sérii očkování pro účastníky her na přelom září a října. „Bude to proti standardní chřipce a proti žloutence v tomto termínu, aby to měl účinnost právě v únoru v průběhu her,“ prohlásil. „V tomto to bude jednodušší než v Riu s virem zika, byť to byla hodně nafouknutá bublina. Budeme apelovat na všechny, aby se nechali očkovat a věřím, že budou mít rozum,“ prohlásil Doktor.

Lékaři nechtějí nic podcenit, připravují proto také plán na aklimatizaci na osmihodinový časový posun. „To může být problém, ale je to hodně individuální. Budeme tam muset přijet dřív. Modelů přípravy je však celá řada a budeme se tomu věnovat a konzultovat toto téma,“ řekl Neumann.

líbil se ti článek?