Seminář Sport bez nočních můr představil programy v oblasti prevence obtěžování a zneužívání ve sportu

Rovná příležitost
Rovná příležitost
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jak funguje prevence zneužívání ve sportu v zahraničí? Jaká je vlastně jeho definice? A jak mu zabránit v Česku? Nejen těmito tématy se zabýval seminář „Sport bez nočních můr“, který na začátku března uspořádala Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru.

Jana Janotová, zástupkyně ČOV v EU kanceláři Evropských olympijských výborů, jež působila v Expertní skupině Evropské komise pro rovnost mužů a žen ve sportu, hovořila o problematice násilí a zneužívání v obecném měřítku i v oblasti sportu a představila dobré příklady prevence ze zahraničí. „Líbí se mi například vlámský program, který informuje o této problematice děti hravější formou,“ uvedla Janotová.

Předsedkyně Komise rovných příležitostí Naďa Knorre, která je členkou Expertní skupiny Mezinárodního olympijského výboru, jež se zabývá prevencí obtěžování a zneužívání ve sportu, představila mimo jiné právě aktivity MOV v této oblasti. „Velmi mě potěšilo, jak vstřícně hosté semináře přijali všechny informace. Teď je potřeba je co nejvíce rozšířit,“ dodala Naďa Knorre.

Předsedkyně Českého klubu fair play a členka výkonného výboru Evropského hnutí fair play Květoslava Pecková se zabývala šikanou v podobě neférových kroků v rámci větších týmů i vlivem rodinného prostředí. „Rodiče často odvezou děti do kroužku, ale pak už nemají čas se jich zeptat, jak bylo. Děti se naučí komunikovat s počítači, ale nenaučí se svěřovat s choulostivými věcmi,“ dodala Pecková, která také představila několik návrhů v oblasti prevence.

Prezentace ze semináře najdete ZDE.

líbil se ti článek?