Zemřel Josef Lánský, bývalý šéftrenér skoku a severské kombinace

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

V pondělí ve věku 87 let zemřel bývalý sdruženář, trenér a funkcionář Josef Lánský, který se výrazně podílel na formování moderních základů českého lyžařského sportu.

Narodil se v roce 1930 ve Studenci a v místním Sokole už od čtyř let běhal na lyžích. Jeho disciplínou se však stal závod sdružený. V devatenácti to dotáhl do československé reprezentace, ale po sedmi letech – v roce 1956 – musel kvůli zranění předčasně ukončit sportovní dráhu.

Mezitím však vystudoval obor tělesná výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, což předurčilo jeho další životní kariéru. V roce 1953 přešel jako asistent katedry tělesné výchovy na nově založenou Vysokou školu strojní v Liberci, kde založil a přes třicet let vedl lyžařský oddíl při TJ Slavia VŠS Liberec.

Nesmírně bohaté bylo i jeho trenérské angažmá. V roce 1958 začal trénovat nejlepší sdruženářské dorostence a juniory v tehdejším Československu a kromě toho vedl i reprezentační akademické družstvo. Poté už následoval vrchol jeho kariéry. V období 1986–1994 se stal šéftrenérem skoku a severské kombinace úspěšných reprezentačních družstev (mj. Ploc, Parma, Malec, Jež, Sakala).

Od roku 1994 se datuje rovněž jeho funkcionářská dráha ve Svazu lyžařů ČR. Působil jako sekretář ještě společného úseku skokanů a závodníků severské kombinace, později už jen Úseku severské kombinace.

Této činnosti, kterou vykonával s pečlivostí a vysokým nasazením, zůstal věrný až do současné doby. Zásluhou své nezdolné energie a vůle se dokázal vyrovnat i s následky těžkého zranění při dopravní nehodě a dožil se úctyhodného věku.

Foto: www.czech-ski.com

líbil se ti článek?