Ve věku 70 let zemřel Josef Augusta, hokejový trenér zlaté generace z přelomu tisíciletí

EYOFW 2017
EYOFW 2017
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve čtvrtek ve věku 70 let zemřel bývalý hokejista a trenér Josef Augusta. Člen Síně slávy českého hokeje podlehl rakovině slinivky, s níž bojoval od léta 2015.

„Josef Augusta patřil mezi největší legendy českého hokeje a spolutvůrce jeho největších úspěchů, a to jako hráč i trenér. Stejně tak oceňuji i významnou stopu, kterou Josef Augusta zanechal během svého působení v českém olympijském hnutí, ať už jako reprezentant, nebo jako aktivní člen Českého klubu olympioniků,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Augusta se narodil v Havlíčkově Brodě, ale většinu své kariéry spojil s Jihlavou. V Dukle hrál šestnáct sezon a získal s ní jako hráč osm mistrovských titulů, jeden přidal i v roli trenéra v roce 1991.

Hrál na pozici útočníka a kromě domácích triumfů posbíral také čtyři medaile z mistrovství světa (1969-1978) a stříbro z olympijských her v Innsbrucku 1976.

Po roce 1983, kdy kariéru aktivního hráče ukončil, začal trénovat a podílel se na nejúspěšnější éře českého hokeje. Jako asistent a později hlavní trenér byl u zlatého hattricku na přelomu tisíciletí, medaile získal i na domácí scéně s Jihlavou a Olomoucí.

„Byl to člověk plný energie a zájmu o ostatní. Byl velmi aktivním členem Českého klubu olympioniků a hybatelem jeho činnosti na Vysočině,“ dodal předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

líbil se ti článek?