Motiv pro hry v Koreji: stovkou oslaví olympionici výročí založení republiky

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Sté výročí založení republiky bude hlavním motivem české výpravy pro zimní olympijské hry 2018 v korejském Pchjongčchangu. Stylizovaná číslovka 100 a další grafické symboly ozdobí nejen oblečení olympioniků, ale doplní i logo Českého olympijského výboru. Výročí se stane inspirací i pro další aktivity ČOV.

„Volba motivu pro olympijské hry v Koreji byla tentokrát docela jednoduchá. Sté výročí založení Československa bude příští rok v České republice stěžejním tématem. My máme tu čest, že na olympijských hrách tuto republiku můžeme reprezentovat. Jsem si jistý, že všichni členové výpravy ponesou stovku na oblečení s hrdostí,“ řekl Jiří Kejval, předseda ČOV.

Ztvárněním tohoto motivu pokračuje Český olympijský výbor v tradici, kdy pro své aktivity hledá inspiraci přesahující hranice světa sportu. Pro Londýn 2012 vycházel design z obrazu Dvoubarevná fuga od Františka Kupky. V Soči 2014 nosili olympionici motiv inspirovaný secesním malířem Alfonsem Muchou. Loni v Riu je doprovázela stylizovaná postavička legendárního vytrvalce Emila Zátopka.

Tentokrát ČOV zvolil historickou událost, pro níž grafický symbol v podobě stylizované číslice 100 opět vytvořil akademický malíř Milan Jaroš. „Inspirací pro závorky tvořící nuly v číslovce sto byly lidské ruce v gestu, které evokuje ochranu, bezpečí, ale i vymezení prostoru vytvořeného mezi dlaněmi. To gesto pro mne charakterizuje události roku 1918, kdy naši předkové vymezili prostor, na kterém pak budovali vlastní stát,“ uvedl Milan Jaroš, který pro Český olympijský výbor vytvářel vizuální styl i pro hry v Londýně, Soči a Riu do Janeiro. Grafický motiv číslice 100 je připraven v několika barevných variantách, včetně zlaté a červeno-modro-bílé.

Motiv pro zimní olympijské hry v Korei ke stažení zde.

Rok do OH: sportoviště hotová, vesnice pro sportovce se stále staví

Olympijské hry v Pchjongčchangu začnou přesně za rok – 9. února 2018. Už nyní je však většina sportovišť hotová, na řadě z nich probíhají testovací soutěže. „Byli jsme se při semináři šéfů misí podívat na Světový pohár běžců na lyžích. Viděli jsme, že organizaci Korejci zvládají. Dokonce přijeli fanoušci a udělali skvělou kulisu. Jestli bude fungovat rychlovlak ze Soulu, věřím, že tribuny budou plné,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV a šéf mise pro ZOH 2018.

Právě rychlodráha spojující Pchjongčchang se Soulem, klíčová pro hry, má být hotová až na konci letošního roku. Jen z poloviny dostavěné jsou také olympijské vesnice – jak v horách, tak v pobřežní části. „Ale už máme představu o tom, jak daleko je to z našeho domu do jídelny nebo na stanoviště autobusů. V tomhle ohledu by mělo být pro naše sportovce všechno příznivé,“ popsal dojmy z dějiště ZOH Martin Doktor. „Podle toho, co jsem viděl, jsem přesvědčený, že to budou skvělé hry.“

Členové olympijských misí si také prohlédli ukázkové pokoje se stejným vybavením, které by mělo za rok čekat na olympioniky. „Pokoje jsou docela pěkné, i když v Koreji jsme nemohli čekat, že budou tak prostorné jako třeba v Soči. Ale postele jsou kupodivu relativně velké,“ dodal Martin Doktor.

Vstupenky jsou v prodeji

Vzhledem k tomu, že v Pchjongčchangu hrozí problém s ubytováním, Český olympijský výbor předem zajišťuje další ubytovací kapacity pro tým. „Proto jsme teď jeli na seminář šéfů misí o den dříve. V horách bude s ubytováním problém. Už loni jsme zařídili část ubytování pro členy servisu, další apartmány ještě objednáváme. Chceme, aby naši olympionici měli v Koreji tu nejlepší možnou péči,“ uvedl Petr Graclík, generální sekretář ČOV.

Rok před zahájením olympijských her také začal prodej lístků, a to i v České republice. „Zatím jsou pro Česko objednány asi tři tisíce vstupenek, další přijdou, až bude jasnější například rozlosování hokeje. Ceny začínají na 530 korunách, za které lze pořídit například vstupenky na biatlon k trati. Ceny za hokejový turnaj začínají na 1600 korunách, rychlobruslení se pohybuje v rozmezí čtyři až sedm tisíc korun,“ popisuje Petr Graclík.

Nejdražší je tradičně slavnostní zahájení, na které stojí vstupenka až 35 tisíc korun. V ČR je oficiálním prodejcem pro veřejnost společnost IB Travel, která prodává hlavně balíčky, tj. vstupenky společně s letenkou a ubytováním. „Osobně doporučuji neváhat s organizováním cesty, předpokládám, že bude čím dál těžší zajistit si ubytování,“ dodal generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Oficiální tiskovou zprávu si můžete stáhnout zde.

líbil se ti článek?