Zástupci sedmi olympijských výborů v Praze projednávali vznik manuálu pro olympijské parky

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Až za rok odstartují zimní olympijské hry v korejském Pchjongčchangu, je možné, že jejich atmosféru budou podobně prožívat děti a sportovní fanoušci v Česku a dalších evropských státech. Několik zemí zapojených do projektu Sport Parks Inspired by the Olympics, který inicioval Český olympijský výbor, totiž zvažuje pořádání parků podobných těm, které úspěšně proběhly v Česku v letech 2014 a 2016.

„Zejména národní olympijské výbory se silnou tradicí zimních sportů o tom pro příští únor vážně přemýšlejí. Nicméně ještě je brzy na to říct, kolik zemí, jež se projektu účastní, parky v nějaké podobě zorganizuje. I my zatím stále jednáme o přesném počtu a detailní podobě olympijských parků tady v Česku,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Do projektu Sport Parks Inspired by the Olympics, který spolufinancuje Evropská unie z programu Erasmus+, se zapojily národní olympijské výbory z Belgie, Chorvatska, Francie, Finska, Itálie, Nizozemí a Rakouska. Vedle ČOV, který projekt koordinuje, v něm Česko zastupuje i Jihočeský kraj jako spoluorganizátor Olympijského parku Rio–Lipno.

Zástupci všech organizací se sešli na začátku února v Praze při prvním jednání, které odstartovalo dvouletou spolupráci, a představili své dosavadní aktivity zaměřené na propagaci sportu a olympijských hodnot, zkušenosti ze spolupráce s místními organizacemi, sportovními institucemi nebo třeba s dobrovolníky. Na základě těchto informací a případových studií vznikne na podzim roku 2018 obecná koncepce a detailní manuál pro národní olympijské výbory, které budou chtít v budoucnu parky pořádat.

Myšlenku jejich rozšíření také výrazně podporuje Mezinárodní olympijský výbor, jehož zástupci se jednání též zúčastnili. „Je pro nás nesmírně důležité, že jdeme stejným směrem jako MOV v rámci Agendy 2020 a udržitelného rozvoje,“ uvedl Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy. Jiří Kejval dodal: „Olympijské parky v Česku ukázaly, že díky nim lze přiblížit sport, různé sportovní aktivity i olympijské hodnoty veřejnosti, a zejména dětem, které pak mohou pokračovat se sportem například v klubech, jež se v parcích prezentují, což je jen jeden z odkazů, které parky v místě konání zanechávají. Budeme rádi, pokud se projekt za podpory Evropské unie i MOV a všech partnerských organizací rozšíří i do dalších zemí.“

Oficiální tiskovou zprávu si můžete stáhnout zde.

líbil se ti článek?