Plzeň přivítá olympijskou kvalifikaci v curlingu

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Světovým centrem curlingu se od 5. do 10. prosince 2017 stane Plzeň, přivítá totiž šestnáct špičkových týmů, které zde svedou boj o zbývající místa na olympijské hry v Pchjongčchangu 2018.

Osm mužských a osm ženských družstev se na Zimním stadionu Košutka utká o poslední dvě místa v každé kategorii olympijské soutěže. Do Pchjongčchangu se vedle pořádající země přímo kvalifikuje sedm nejlepších zemí podle výsledků mistrovstvích světa 2016 a 2017. Další státy, které se na olympijské hry nedokázaly dostat přímo, ale zúčastnily se alespoň jednoho mistrovství světa v letech 2014 až 2017 nebo případně skončily v těchto letech třetí na asijském mistrovství, se vypraví právě do Plzně, aby se zde utkaly o poslední dvě olympijská místa.

Mezi nimi budou jistě figurovat čeští muži a pravděpodobně i ženy. Ty ale stále mají šanci kvalifikovat se na olympijské hry přímo, nicméně účast v Pchjongčchangu si zajistí, pokud se zúčastní minimálně semifinále březnového mistrovství světa.

Předseda Českého svazu curlingu David Šik řekl: „Je pro nás čest pořádat olympijskou kvalifikaci. Jsem šťastný, že můžeme díky této akci zviditelnit curling v České republice. Pevně věřím, že se nám podaří za podpory ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Českého olympijského výboru, města a kraje vytvořit skvělé podmínky pro účastníky kvalifikace i fanoušky, kteří do Plzně přijedou.”

Při kandidatuře na pořádání olympijské kvalifikace výrazně pomohla ČSC sportovní diplomacie Ministerstva zahraničních věcí a Českého olympijského výboru. Jeho místopředseda pro mezinárodní vztahy Roman Kumpošt řekl: „Velice nás těší, že se i díky intenzivní spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí a ČOV bude tato prestižní curlingová akce konat v Česku. Sport dělá naší zemi skvělou reklamu ve světě a věříme, že olympijská kvalifikace v Plzni k tomu jen přispěje. Zároveň možnost hostit tak důležitou akci jen několik týdnů před startem olympijských her bude pro český curling skvělou příležitostí k jeho dalšímu rozvoji.“

Česko uspořádá třetí velkou mezinárodní curlingovou akci. V roce 2011 se v Praze uskutečnilo mistrovství světa v curlingu vozíčkářů, o dva roky dříve přivítalo české hlavní město mistrovství Evropy smíšených týmů.

Prezidentka Světové curlingové federace (WCF) Kate Caithness uvedla: „Jsem nadšená, že se olympijská kvalifikace bude hrát v Plzni. Nemám sebemenších pochyb, že se zde uskuteční špičkový turnaj. V olympijské kvalifikaci je v sázce hodně, každý zúčastněný tým se pokusí dosáhnout na svůj olympijský sen.“

Primátor města Plzně, Martin Zrzavecký, dodal: „Jsem rád, že se tato sportovní událost odehraje právě v Plzni. Naše město bylo a je známo jako metropole špičkového fotbalu, hokeje i házené a mě velmi těší, že díky pořádání olympijské kvalifikace bychom se mohli dostat do podvědomí veřejnosti i jako město fandící curlingu. Přestože jde podle mého názoru zatím spíše o opomíjený sport, věřím, že návštěvníci kvalifikace v Plzni organizátorům dokáží, že tomu tak není.“

Jasné složení osmičky ženských týmů pro olympijskou kvalifikaci bude známé po mistrovství světa žen, které se uskuteční od 18. do 26. března v Pekingu (Čína), mužské pole bude jasné po MS mužů, které od 1. do 9. dubna hostí Edmonton (Kan.).

Olympijská kvalifikace v curlingu se poprvé hrála před čtyřmi lety v německém Füssenu. K postupu na olympijské hry měl tehdy velice blízko reprezentační tým mužů vedený skipem Jiřím Snítilem, bohužel na něj ale po dvou závěrečných prohrách v play off zbyla první nepostupová pozice.

Curling bude mít na olympijských hrách v Pchjongčchangu tři disciplíny – týmovou soutěž žen a mužů, premiérově se na hrách představí smíšené dvojice (mixed doubles). Osm týmů pro turnaj v mixed doubles se do Koreje kvalifikuje přímo podle bodového žebříčku, který je stanoven na základě umístění na mistrovství světa 2016 a 2017, kvalifikační turnaj se v této disciplíně nehraje.

Foto: Getty Images

líbil se ti článek?