Bagr na biatlonové střelnici. Sportoviště pro hry v Pchjongčchangu se dokončují

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

V areálu, kde budou za rok a čtvrt česká biatlonová esa navazovat na medailové úspěchy z olympijských her v Soči, rachotí sbíječka a roztlouká cestu. Na střelnici popojíždí bagr, na zemi leží obrovské kovové roury. Ještě v listopadu však mají být konstrukční práce hotové. Na přelomu února a března už tu proběhnou testovací závody Světového poháru.

Nalevo odsud se tyčí rampa pro snowboardový big air, která vyrostla přímo proti impozantním můstkům, z nichž se budou skokani spouštět do skalnatého kotle plného diváků. Můstky jsou sice ještě holé, ale sněžná děla už nachrlila vrstvu sněhu v prostoru pod nimi.

Štíhlá věž, k níž jsou můstky přilepené, v noci barevně září nad střediskem Alpensia, které se za 455 dní stane jedním ze srdcí olympijských her v korejském Pchjongčchangu. Jen kousek od sebe jsou tu tratě pro běžecké lyžování, biatlon, skokanské můstky a také ledové koryto pro soutěže bobistů, sáňkařů a skeletonistů, které se jako modrý vine po kopci, pod nímž panuje čilý stavební ruch – ostatně jako na všech dalších sportovištích pro zimní olympijské hry 2018.

Jen pár minut vzdálené jsou i tratě pro technické alpské disciplíny. Za těmi rychlostními, akrobatickými a snowboardovými už cesta zabere aspoň půl hodiny. Platí ale, že k zimním hrám v Koreji patří slovo kompaktní. Nic není opravdu daleko.

Nad areálem Jeongseon Alpine Centre se tyčí jeřáb. Dělníci obrovskými hadicemi vysávají bahno ze dna nádrže na vodu pro zasněžování. Auta se šplhají nahoru po cestě, která se v zimě promění ve sjezdovku. To v Bokwang Snow Parku už se jezdí na prknech a lyžuje na zasněžené sjezdovce, která odděluje část pro akrobatické lyžování či snowboardcross na jedné straně, a část pro U-rampu na straně druhé.

Cesta z horských středisek dolů k moři zabere zhruba hodinku. Tady jsou kousek od sebe třeba renovovaná hala pro curling, před kterou se kouří z čerstvě uhlazeného asfaltu, nebo Ice Arena pro krasobrusleníshort track. Prakticky vedle sebe jsou hlavní hokejová aréna a rychlobruslařský ovál. Výhled na něj zakrývá bagr na hromadách hlíny, které už brzy zmizí pod zámkovou dlažbou, která na paletách čeká na položení. I tady už se v průběhu zimy budou konat testovací soutěže pro olympijské hry.

líbil se ti článek?