Vzpomínání na Věru Čáslavskou: na piazzetě Národního divadla bude pro veřejnost připraveno pietní místo již v pátek

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Veřejnost bude moci uctít památku nejúspěšnější olympioničky československé historie Věry Čáslavské již od tohoto pátku na piazzetě Národního divadla, kde vznikne pietní místo, kam bude možné pokládat květiny i zapisovat se do kondolenčních knih. Vrcholem rozloučení se sedminásobnou olympijskou vítězkou v gymnastice pak bude pondělní hodinový program „Vzpomínání na Věru Čáslavskou“ na jevišti Národního divadla, který živě odvysílá zpravodajská stanice ČT 24.

„Přinášet květiny a zanechávat vzkazy v kondolenčních knihách budou moci lidé už od páteční osmé hodiny ráno až do pondělí 12. září do dvaceti hodin,“ upřesnil generální sekretář ČOV Petr Graclík s tím, že právě v pondělí 12. 9. krátce po 10. hodině bude moci veřejnost přímo na piazzetě sledovat na velkoplošné obrazovce živý přenos oficiálního programu z jeviště Národního divadla, kde se uskuteční poslední rozloučení s Věrou Čáslavskou.

Zhruba hodinový pořad, na jehož přípravách se podílí ČOV pod záštitou Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy a Úřadu vlády ČR, bude složen z úryvků baletu, který měla legendární gymnastka velmi ráda, a ukázky z druhého jednání divadelního představení „Jak se Husákovi zdálo, že je Věra Čáslavská”. Součástí programu budou také osobní vzpomínky současných i minulých sportovců a dalších lidí, kteří prošli důležitými kapitolami života Čáslavské. Programem provede moderátor Marek Eben. Režisérem programu je Michal Caban, o baletní složku se stará primabalerína Národního divadla Adéla Pollertová. V rámci programu bude uveden krátký sestřih z dokumentu „Věra 68“ Olgy Sommerové. Současně se závěrem programu v Národním divadle se rozezní zvony Katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha.

líbil se ti článek?