Stovky dětí budou sportovat při republikovém finále OVOV v Brně

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Exhibice s mistry světa a atletickými hvězdami. Autogramiáda sportovních legend. A hlavně stovky dětí, které budou sportovat a soutěžit o individuální úspěchy i putovní pohár pro nejlepší školu. To vše přinese Republikové finále Odznaku Všestrannosti Olympijských Vítězů, které proběhne 9. a 10. září v Brně.

„Závodníci poprvé zavítají do Brna, kde je krásný, relativně nový stadion. Zázemí bude super, oba stadiony jsou u sebe. Znám je jako svoje domácí prostředí, kdysi jsem tu i trénovala,“ říká bronzová olympijská medailistka v trojskoku Šárka Kašpárková, jedna z organizátorek republikového finále, které je hlavní událostí Evropského týdne sportu 2016.

Do republikového finále sedmého ročníku OVOV, který založili olympijští vítězové v desetiboji Robert Změlík a Roman Šebrle a který je součástí projektu Sazka Olympijský víceboj, je přihlášeno 657 dětí ze 181 škol. Přijede s nimi 236 učitelů, z nichž mnozí také soutěží v deseti disciplínách. Chybět nebude ani 32 zahraničních školáků. Dva týmy vytvoří děti, které podporuje Česká olympijská nadace. Právě nadace, která umožňuje sportovat dětem, jimž v tom brání nedostatek peněz, se postará o velkou část doprovodného programu.

„Připravili jsme BeActive vesničku, kde si všichni návštěvníci mohou vyzkoušet různé sportovní aktivity včetně lukostřelby, korfbalu, horolezecké stěny nebo simulátoru surfování,“ uvedla Martina Voříšková, manažerka České olympijské nadace. „Chceme také ukázat, že sportovat se dá bez ohledu na věk nebo finanční či zdravotní limity a že sport spojuje. Proto si zájemci budou například moci vyzkoušet, jaké to je pohybovat se na invalidním vozíku na vytyčené slalomové dráze.“

Doprovodný program bude probíhat v pátek od 10.00 do 17.00 a v sobotu od 8.30 do 12.30. Samotné republikové finále začne v pátek 9. září v 9.00 slavnostním zahájením na Atletickém stadionu VUT Brno.

Plnění disciplín zpestří soutěžícím autogramiáda olympioniků, mezi nimiž nebude chybět 67 legend včetně řady olympijských medailistů – cyklisty Jiřího Dalera, atletek Jarmily Kratochvílové a Taťány Netoličkové, veslařů Oldřicha a Pavla Svojanovských, gymnastek Věry Růžičkové či Adolfiny Tačové a dalších.

Současnou generaci hned od rána zastoupí ambasadoři projektu Sazka Olympijský víceboj a mistři světa – vodní slalomářka Kateřina Kudějová a moderní pětibojaři Natálie Dianová a Jan Kuf. „Sám jsem se na základce a pak i na gymplu účastnil všech sportovních akcí, kterých jsem mohl. Volejbalu, fotbalu, basketu, plavání, atletiky, florbalu. Pro mě je sport styl života,“ říká Jan Kuf, který je zároveň českou tváří Evropského týdne sportu. „Sport je ohromně důležitý. Lidé, kteří sportují, jsou veselejší, mají větší radost ze života a mají dobrý pocit, že pro sebe něco udělali. A nemusí to být vrcholový sport.“

Trojice současných olympioniků se od 16.55 zúčastní také exhibice, při níž je doplní bývalý fotbalista Petr Švancara a atletičtí medailisté Denisa Rosolová, Lukáš Melich, Michaela Hrubá nebo Radek Juška. „Exhibice bude mít tentokrát trochu jiný formát, soupeřit budou družstva,“ uvedla Šárka Kašpárková.

Sportovní zápolení v deseti disciplínách, které by se neobešlo bez organizační pomoci policistů a vojáků, skončí v sobotu odpoledne, kdy budou vyhlášeni vítězové soutěže jednotlivců i týmu. Vítězství v soutěži družstev obhajuje Základní škola Oskol Kroměříž.

„Když jsme byli ve škole vyzvednout putovní pohár, říkali nám, že celé prázdniny poctivě trénovali. Jsme napjatí, jestli pohár zase zůstane na Moravě. Adeptů na vítězství je ale několik, finále bude zase hodně zajímavé,“ dodala Šárka Kašpárková.

Odznak Všestrannosti Olympijský Vítězů založili olympijští vítězové v desetiboji Robert Změlík a Roman Šebrle, aby motivovali děti ke sportu, všestrannosti a překonávání sebe sama. Plnit desítku disciplín a získávat bronzové, stříbrné, zlaté nebo diamantové odznaky mohou děti i dospělí. Pro školáky jsou připravena také soutěžní okresní a krajská kola, ze kterých se mohou kvalifikovat až do republikového finále. Podrobné informace k finále najdete ZDE.

Odznak je součástí Sazka Olympijského víceboje, společného projektu Českého olympijského výboru a Sazky, jehož cílem je ukázat dětem sport jako součást zdravého životního stylu bez ohledu na jejich výkony. Další ročník projektu startuje 19. září 2016.

„Sazka Olympijský víceboj je skvělým příkladem toho, že sportování nemusí být jen o výsledcích a trofejích, ale především o radosti a zábavě. Víceboj současně dokáže velice dobře odhadnout talent dítěte, který mohou ti nejnadanější jedinci dále rozvíjet prostřednictvím navazujícího projektu Odznak Všestrannosti Olympijských Vítězů. Jsme rádi, že spolu s Českým olympijským výborem pomáháme rozhýbat české děti a mládež,“ řekl Robert Chvátal, generální ředitel Sazky.

Jak vypadá republikové finále OVOV? Podívat se můžete ZDE.

líbil se ti článek?