Olympijské parky po celé republice navštívilo na milion fanoušků

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Milion návštěv zaznamenaly Olympijské parky na Lipně, v Pardubicích, Plzni a Ostravě za sedmnáct dní, po které byly v provozu. Branami největšího lipenského parku prošlo téměř 350 tisíc návštěvníků.

„Tyto počty návštěvníků jsou jednoznačně úspěchem. Ještě víc mne těší, že lidé mířili do parků hlavně za sportem. Viděl jsem, s jakým nadšením především děti zkoušely jednotlivé sporty. Věřím, že se nám povedlo v mnoha z nich probudit lásku ke sportu na celý život,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Černé v Pošumaví, Frymburku, Horní Plané, Lipně nad Vltavou, Loučovicích, Nové Peci, Přední Výtoni a Vyšším Brodě si návštěvníci mohli vyzkoušet celkem 47 olympijských i neolympijských sportů. „Šlo o skvělou propagaci olympijských myšlenek. Obrovský zájem byl o všechny sporty, od těch velkých a tradičních, jako fotbal, atletika, basketbal, až po ty menší, jako box, judo nebo šerm,“ dodal Marek Tesař, marketingový ředitel ČOV.

V parku se pořádala také vrcholná mezinárodní i tuzemská sportovní klání jako mistrovství České republiky ve vodním slalomu, Český pohár v dálkovém plavání a triatlonu, Pohár konfederací v pétanque nebo nejvyšší klubová soutěž v jachtingu. Velké pozornosti se těšily exhibice sportovních legend, ať už šlo o finalisty fotbalového Eura 96, o vítěze fotbalového turnaje na OH v Moskvě 1980 nebo o stříbrné házenkáře z OH v Mnichově 1972. Atraktivní byly i exhibice kanoistů, veslařů a dalších osobností v riversidecrossu nebo na paddleboardech.

Jihočeský kraj těší návštěvnost i propagace

„Olympijský park Rio-Lipno byl vrcholem krajského projektu Jižní Čechy olympijské a velice mě těší, že se jednalo o vrchol nadmíru zdařilý. Svědčí o tom velké množství nadšených návštěvníků, kteří na Lipensko zavítali. Mezi další významné plusy určitě patří prakticky nepřetržitá mediální propagace jižních Čech, která je z pohledu cestovního ruchu, coby jedné z výkladních skříní našeho kraje, k nezaplacení,“ uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Velmi pozitivně se Zimola vyjádřil také k zajištění bezpečnosti v samotném parku i přilehlých lokalitách.

„V dnešní neklidné době je bezpečnost našich obyvatel i návštěvníků jednou z našich priorit. Jsem proto velice pyšný na to, že se jihočeským složkám integrovaného záchranného systému i všem organizátorům v čele s Českým olympijským výborem až po představitele zúčastněných obcí podařilo tuto úlohu bezezbytku splnit. Za to chci opravdu všem velice, velice poděkovat,“ doplnil hejtman s tím, že Olympijský park byl po logistické stránce jednou z největších akcí, která se v poslední době v kraji pořádala.

Po uzavření Olympijského parku zůstane na Lipensku jako odkaz mj. nový povrch atletického hřiště ve Frymburku, pumptracková dráha na Kramolíně, beach aréna v Lipně nad Vltavou nebo molo pro jachtaře v Černé v Pošumaví. Místní obce od Českého olympijského výboru a České unie sportu dostaly také pingpongové venkovní stoly, basketbalové koše, šachové stolky, bezpečné fotbalové branky a další sportovní vybavení.

Na Lipno zavítali olympionici, sportovní legendy i osobnosti veřejného života

Park kromě třicítky olympioniků v čele s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem a bronzovými medailisty Jiřím Prskavcem a Ondřejem Synkem, kteří na Lipno přicestovali přímo z Rio de Janeira, navštívila i řada bývalých sportovních legend včetně majitelů olympijského zlata Jiřího Dalera, Štěpánky Hilgertové, Jana Jindry, Jana Kůrky, Kateřiny Neumannové, Evy Samkové, Romana Šebrleho, Mirky Topinkové-Knapkové už zmíněných členů zlatého fotbalového týmu z Moskvy 1980. Nechyběly ani dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Jaroslav Pouzar, mistr Evropy ve fotbale Antonín Panenka nebo světová rekordmanka v běhu na 800 m Jarmila Kratochvílová.

„V létě mám pohodičku, tak jsem si mohla park projít a zasportovat. Je to skvělá myšlenka, hlavně pro děti,“ uvedla Samková, která na longboardu pokřtila pumptrackovou dráhu. Chválou nešetřil ani další z čestných hostů, přední kardiochirurg Jan Pirk: „Je ideální, že se tady naskytl takový veliký prostor. Je to u vody, jsou tady snad všechny sporty. Je to ohromná věc z hlediska motivace. Sportovat se prostě má!“

Další informace o programu v Olympijském parku najdete na:

Vybrané fotografie v tiskové kvalitě si můžete stáhnout zde (140 MB).

líbil se ti článek?