Zbábovatělá Špotáková urvala v olympijském finále bronz, Hejnová doběhla čtvrtá

Rio 2016
Rio 2016
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

V pátém pokusu se vzepjala a veškerou svou energii vložila do svého oštěpu – 64,80 metru a průběžné třetí místo. Pak už jen s napětím čekala, jak si povedou její soupeřky. A klaplo to! Oštěpařka Barbora Špotáková veze z olympijských her třetí medaili v řadě – po dvou triumfech z Pekingu a Londýna přidala do své sbírky bronz, šestý pro Českou republiku na Hrách v Riu. Překážkářka Zuzana Hejnová zůstala jen těsně pod stupni vítězů.

„Tahle medaile má hodnotu zlata. Ze začátku to se mnou vůbec nevypadalo růžově. Ale pak jsem si řekla: Musíš! A ten jeden hod jsem ze sebe vymáčkla,“ vyprávěla Špotáková. „Dopadlo to fantasticky, je to paráda, i když to byly strašné nervy. Před závodem jsem si říkala, že tohle už nikdy. Ale teď ještě nechci říkat nikdy.“

Šampionkou se stala nejmladší účastnice finále Sara Kolaková z Chorvatska hodem dlouhým 66,18.

Čtyři atletky se v Riu pokoušely o zápis do historie, bažily po vítězství na třech olympiádách v řadě. O to v Brazílii marně usilovaly jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, Etiopanka Tiruneš Dibabaová v běhu na 10.000 metrů i novozélandská koulařka Valerie Adamsová. Nakonec se k nim přidala i Barbora Špotáková.

Pětatřicetiletá Češka letos dohodila na metu 66,87 metru a vedla světové tabulky – navzdory zlomenině nohy, kterou dlouho léčila. Jenže v kvalifikaci se nečekaně vzmužila Polka Maria Andrejczyková, výkonem roku 67,11 metru si překonala osobní rekord o tři metry. „No hezký, zjeví se nějaká mladá holka a šup,“ povzdychla si Špotáková.

A před finálovým kláním tušila. „Musím hodit aspoň 67 metrů, tam může viset medaile. I když asi ne zlatá.“ Na této metě zlato viselo, ale tentokrát bylo nad její síly.

Světová rekordmanka a maminka tříletého syna Janka už kdysi tolik dravou atletku nepřipomíná. „Jsem taková zbábovatělá. Fakt jo. A jsem opravdu dost při zemi. Ale to je i dobře. Každý večer je u mě jiný,“ povídala. „Když se budu cítit před finále dobře, hned mi narostou křídla i víra a půjdu jen po zlatu.“

Zlatý pocit dobře zná. „Už mnohokrát se mi stalo, že jsem vkročila na stadion a cítila: Tady dneska neprohraju!“ prozradila. „Někdy se to ve mně všechno spojí a snad to bude i tentokrát. Ale beru jakoukoliv medaili.“

Bronz je pohlazením po strastiplné sezoně.

Hejnová těsně pod stupni

Odvážně utíkala, jenže za desátou překážkou došly Zuzaně Hejnové síly. Ve finále běhu na 400 metrů překážek doběhla čtvrtá. „Mrzí mě to, vytuhla jsem za poslední překážkou, ale dělala jsem, co jsem mohla,“ smutnila. „S časem jsem docela spokojená, bohužel to nevyšlo. Jsem nevyběhaná, podepsal se na tom fakt, že jsem nemohla závodit.“

Na souboj o olympijský titul ji vyzvalo sedm žen - tři Jamajčanky, dvě Američanky, Britka a také Dánka. „Ani je všechny neznám,“ tápala před finále Hejnová. Z finalistek olympijských her v Londýně, kde vybojovala bronz, zbyly jen ona a Kaliese Spencerová.

Favorizovaná Američanka Dalilah Muhammadová byla v této sezoně rychlejší o více než půldruhé sekundy. V boji o titul počítala Hejnová i s nebezpečnou Dánkou Petersenovou, mistryní Evropy. „Fyzicky jsme na tom podobně. Ve třetím běhu na olympiádě ale rozhodne i hlava,“ uvažovala dvojnásobná světová šampionka z Česka. „A bude se muset běžet ještě o něco rychleji než 53,50,“ připomněla svůj vítězný čas z loňského mistrovství světa v Pekingu.

Favoritky své pozice potvrdily. Novou olympijskou šampionkou je právě Muhammadová, jež časem 53,13 sekundy porazila o 42 setin Dánku Petersenovou.

Devětadvacetiletá Hejnová je nejstarší z finálového startovního pole a do Ria přijela jen s jediným startem na 400 metrů překážek v této sezoně. Kvůli bolavé achilovce se ukázala pouze na Zlaté tretře v Ostravě, z času 55,69 se však nikterak neradovala.

V Riu přesto suverénně zvládla rozběh i semifinále, v němž porazila Jamačanku Traceyovou s vypuštěným závěrem za 54,55. „Ale v semifinále to rozhodně nebyl můj strop. Rozbalím to,“ plánovala pro finále. „Budu čerpat sílu z vesmíru a ono to nějak dopadne.“

Rozbalila a svůj čas stlačila pod 54 sekund na 53,92, na medaili to ale nestačilo...

Foto: ČTK, Getty Images

líbil se ti článek?